Hoppa till huvudinnehållet

Tuff VM-comeback för Bernholm – båda värmländskorna utslagna

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
VM är över för Anna Bernholm som äntligen är tillbaka på tävlingsmattan efter dubbla operationer.
VM är över för Anna Bernholm som äntligen är tillbaka på tävlingsmattan efter dubbla operationer. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tillbaka efter dubbla operationer. Då förlorade Anna Bernholm redan i första VM-matchen i Uzbekistan.

Även Ida Eriksson föll direkt och därmed är båda värmländskorna utslagna.

– Självklart är det en besvikelse, säger Bernholm till VF-sporten.

Judo-VM i Uzbekistans huvudstad Tasjkent var över innan den ens hade hunnit börja för en laddad Anna Bernholm.

31-åringen förlorade redan i första matchen i 70-kilosklassen, mot den sju år yngre nederländskan Hilde Jager.

– Hon har en ganska avig judo stil som gör det svårt för en att komma in på henne. Det var dock något jag visste på förhand, så det var verkligen ingen överraskning. Jag hade ett upplägg och en taktik som jag försökte följa, men den tog mig inte riktigt till en matchvinst, suckar Anna Bernholm.

Molkomstjejen hade stora problem med att hitta öppningar hos sin motståndare, vilket ledde till tre varningar som gjorde att domaren tilldelade Jager segern.

– Två passivitetsvarningar och en falsk attack... I ärlighetens namn gjorde jag inte så himla mycket på mattan eftersom jag inte kunde komma in på henne. Domsluten är ingenting att snacka om, de var korrekta. Matchen i sig var ganska tråkig, jag skulle velat få ut mer och är så klart besviken.

"Det känns bäst"

För värmländskans del fanns det ändå en positiv del i nederlaget: hon var tillbaka på tävlingsmattan för första gången sedan OS-åttondelen i Peking 2021. Efter Spelen lade hon sig på operationsbordet vid två tillfällen. Den första gången för att operera korsbandet och den andra för att operera foten.

Nu gjorde hon sin första tävling sedan den långa rehabiliteringen.

– Det är faktiskt det som känns allra bäst, att få komma upp på mattan och köra. Väldigt kul att få vara på plats och känna in atmosfären och inse att man äntligen är på ett mästerskap, att jag ens blev uttagen efter alla operationer som tärt på psyket känns som en seger.

Kan det bara bli bättre nu?

– Det tror jag absolut.

Ida Eriksson.
Ida Eriksson. Foto: Alf Tornberg

Närmast väntar Grand Slam-tävlingen i Baku för Anna Bernholms del som inlett jakten på OS-kvalpoäng.

Noterbart är att hon slåss om den svenska platsen till Spelen i Paris 2024 mot Molkomskompisen Ida Eriksson – som i sin VM-debut föll mot tyskan Sarah Mäkelburg

– Det är faktiskt lite tråkigt att vi tävlar i samma viktklass, annars hade jag gärna sett att båda fått åka. Men man får göra det bästa av situationen och sporra varandra till att hela tiden bli bättre.

VF-sporten har försökt nå Ida Eriksson på plats i Uzbekistan men utan återkoppling.

Artikeltaggar

Anna BernholmHilde JagerIda ErikssonJudo

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.