Hoppa till huvudinnehållet

SD-gruppledaren: ”Ska hålla i många år framåt”

Publicerad:
SVT:s debattprogram hölls i Filipstad under onsdagskvällen. Johnny Grahn (SD) fick plats i debatten.
SVT:s debattprogram hölls i Filipstad under onsdagskvällen. Johnny Grahn (SD) fick plats i debatten. Foto: Filip Kowalski

Johnny Grahn, gruppledare för SD i Filipstad, gläds åt att partiet för första gången brutit igenom spärrarna och blir en aktiv del av makten.

– Det känns riktigt bra. Målet är att det ska hålla i många år framåt.

Sedan kommunsammanslagningarna i början av 1970-talet har Socialdemokraterna styrt i Filipstad, möjligen med stöd av Vänstern. Nu blir det ett historiskt maktskifte. Och SD Filipstad skriver också värmländsk historia, då man för första gången tar aktiv plats i ett styre.

Johnny Grahn konstaterar att han inte riktigt hunnit känna efter än:

– Nej, det har ju varit mycket förhandlingar, men självklart känns det bra. Särskilt att vi haft ett så trevligt samtalsklimat och faktiskt hittat en samsyn i en rad frågor som är viktiga för Filipstad.

C-gruppledaren Nils-Erik Mellström beskrev i en tidigare VF-artikel att det varit en plågsam process, och att han inte gillar SD:s politik. Hur har ni navigerat det?

– Jag och Nils-Erik har ju kamperat ihop i barn- och utildningsnämnde i flera år, han vet att jag inte är nån hemsk person. Det är hans parti, särskilt Annie Lööf, som fastnat i nåt spår. När jag och Nils-Erik pratat med varann är vi ganska överens om att det är Filipstads bästa som gäller.

Ni har sju av de 19 mandaten i den nya koalitionen, vilka frågor vill ni ha gehör för?

– Vi har inte preciserat så exakt än, det ska sättas på pränt inom kort. Men i grunden handlar det om att ha en budget i balans, att klara de utmaningar som vi vet att kommunen ställs inför de närmaste åren.

Skattehöjningen på 75 öre, kommer den att kunna sänkas igen under mandatperioden?

– Det känns väldigt tveksamt, möjligen mot slutet av perioden. Först ska vi ha en budget som tål det.

Nytt styre i Filipstad – med SD: ”En framgång att nå målet”Filipstadscentern i våndor – tar stöd av SD: ”På gränsen till hyckleri”

Artikeltaggar

BudgetarFilipstadFilipstads kommunJohnny GrahnNils-Erik MellströmPolitikSverigedemokraternaVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.