Hoppa till huvudinnehållet

Prognosen pekar på minus: ”Då kan vi inte sitta still utan måste agera”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Nämndordförande Eric Hesselius (L) kommer att ge förvaltningen två nya uppdrag på onsdagsmötet med anledning av det utsatta ekonomiska läget.
Nämndordförande Eric Hesselius (L) kommer att ge förvaltningen två nya uppdrag på onsdagsmötet med anledning av det utsatta ekonomiska läget. Foto: Mats Zetterberg

Årsprognosen pekar på minus 13,7 miljoner.

Detta trots att nämnden redan fått en tillfällig budgetförstärkning på drygt 18 miljoner.

– Då kan vi inte sitta still utan måste agera, säger Eric Hesselius (L).

Han är förutom kommunalråd i Kristinehamn även ordförande i nämnden för arbete, kompetens och välfärd som brottas med ekonomin. Nämnden, som tidigare hette socialnämnden, har gått back sedan 2018. Förra året med 25 miljoner.

Trots en tillfällig budgetförstärkning pekar delårsrapporten på ett rejält minus även för 2022.

Eric Hesselius berättar att förvaltningen redan vidtagit åtgärder för att på lång sikt få en ekonomi i balans. Men det krävs mer. På onsdagens nämndsammanträde kommer han att lägga fram två nya uppdrag.

– Förvaltningen ska analysera och ta fram åtgärder så att samtliga våra verksamheter ska ha kostnader i paritet med jämförbara kommuner, säger han om det första uppdraget.

Enligt en konsultrapport som genomlyst åren 2019 till 2021, har Kristinehamn 50 procent högre kostnader för individ- och familjeomsorgen än jämförbara kommuner.

– Rapporten lyfter fram att det slarvigt uttryckt ”suttit i väggarna” att socialt arbete ska få kosta pengar, säger Hesselius och efterlyser en kulturförändring.

Den andra uppdraget till förvaltningen är att se över de mest kostnadsintensiva placeringarna som när unga placeras på boenden via Statens institutionsstyrelse (SIS).

– Det kan handla om upp emot 2,5 miljoner kronor per år och placering. Då vi har en handfull sådana placeringar driver det kostnader, säger Eric Hesselius.

Kambiz Asadollahi är förvaltningschef för arbete, kompetens och välfärd.

– Jag vill påpeka att vi ska hjälpa individer som har ett behov. Det är inte tal om något annat, utan det vi ska göra är att tänka utanför boxen. Finns det något annat alternativ som kan tillgodose individens behov, säger han.

Ett utvidgat regionalt samarbete kan vara en väg att gå.

– Det här är inget unikt problem för Kristinehamn, säger Eric Hesselius.

Även politikerna i nämnden måste göra sitt för att få en ekonomi i balans.

– Vi kan jobba mer strategiskt och ge riktlinjer för hur förvaltningen ska tänka vid placeringar, förklarar Hesselius.

Politikerna vill att de två uppdragen återrapporteras i december. Vid årsskiftet tar det nya styret med C, MP, V och S formellt över.

Artikeltaggar

FörvaltningKambiz AsadollahiKristinehamnNämnderPolitikSISSocialnämnderStatens institutionsstyrelseÅtgärder

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.