Hoppa till huvudinnehållet

Trots elkris – här satsar man på ljusshow: ”Gör det för barnfamiljerna”

Publicerad:
Trots elkristider blir det ”Ljus och kultur” i Borgvik, även i år.
Trots elkristider blir det ”Ljus och kultur” i Borgvik, även i år. Foto: Nathalie Forsström

I tider då alla uppmanas att spara på el är förberedelserna för årets ”Ljus och Kultur” i Borgvik trots det i full gång.

Enligt projektledaren Nicki von Platen har det varit ett svårt beslut.

– Jag känner att det är lite dubbelt, men vi har kommit fram till att det är viktigare att erbjuda barnfamiljerna något positivt under höstlovet hellre än att låta bli, säger hon.

Då många har besparingskrav på sig, vill man genom ”Ljus och kultur” ge det lilla extra till de som kanske har det tufft. Enligt projektledaren är det många barnfamiljer som helt naturligt oroar sig för elfakturan, matpriser och ränteläget.

Med start den 28 oktober till den 6 november kommer man därför, som tidigare höstlov, kunna gå genom ett upplyst Borgvik. För barnen finns även i år en nyhet – ”Marja i Myroms sagopromenad”.

– Eftersom kommuner stänger ner väldigt mycket ishallar och simhallar och ett antal familjer kanske inte har råd att åka iväg på höstlovet – tycker vi att det här är viktigt. Att det finns ett alternativ för barn och familjer att kunna komma och roa sig och ha något kul att se fram emot, säger Nicki von Platen, och fortsätter:

– Dessutom är i stort sett all belysning LED-armaturer, som är energisnåla. Vi har också tittat på andra städer som genomför sina ljusevenemang även i år.

”Tagit rätt beslut”

På grund av sparkraven i hemmakommunen Grums kommer de för första gången att bli fakturerade för kommunens del av elkostnaderna berättar Nicki von Platen. Däremot har man kunnat söka ett kulturbidrag från kommunen, som man hoppas ska kunna täcka de mesta av elkostnaderna.

Och som tidigare får de fortsatt stöd från Region Värmland, som inför årets show ökat bidraget, genom sin extrasatsning på kulturevenemang.

– Bidragen är nödvändiga för att vi ska våga satsa på ett genomförande. För det är egentligen jag och en liten föreningsstyrelse på tre personer som tar den personliga risken, säger hon.

Efter att de lade ut att evenemanget blir av på sociala medier har inte reaktionerna väntat på sig. På Facebook har inlägget delats närmare 100 gånger och det står bland annat ”Vilka härliga nyheter” och ”kommer”.

– Jag var beredd på att det kunde bli negativa kommentarer men det har jag inte alls upplevt än, säger Nicki von Platen, och fortsätter:

– Det är därför vi dröjt så länge med beslutet. Dels har vi varit rädda för elpriserna och vad det kan innebära för projektet? Vad kommer det att kosta? Gör vi rätt eller gör vi fel? Men med det gensvar vi fått känner jag att vi tagit rätt beslut.

Artikeltaggar

BorgvikFacebookGrumsKulturNöje/KulturRegion Värmland

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.