Hoppa till huvudinnehållet

Nya lokaler för Coolcard: ”Vi dubblade omsättningen under pandemin”

Publicerad:
Anders Neiker och Fredrik Otter som driver Coolcard flyttade in i sin nya butikslokal på Östra Torggatan under torsdagen.
Anders Neiker och Fredrik Otter som driver Coolcard flyttade in i sin nya butikslokal på Östra Torggatan under torsdagen. Foto: Kent Sjögren

Sedan slutet av 1990-talet har Coolcard sakta men säkert byggt sin samlarkort-verksamhet.

Under pandemin sa det pang – och plötsligt var lokalerna på Kungsgatan för små. På torsdagen slog Anders Neiker upp dörrarna till nya butiken.

Ja, numera är det till Östra Torggatans södra ände, där Batterilagret låg fram till för några år sedan, som de fysiska kunderna får bege sig. Större ytor, allt på samma våningsplan och bättre utrymme för de sällskap som ofta kommer och spelar – främst Magic the Gathering.

– Vi har premiärspel här redan i morgon kväll, vi vill ju gärna få igång det igen på allvar efter pandemin, säger Anders Neiker och kikar ut över borden i butikens inre domäner.

Själva samlandet, inte minst via företagets nätsida, tog tvärtom fart på allvar under de tråkiga coronaåren. På bara ett par år dubblades Coolcards omsättning och personalstyrka (man har även en liten butik i Göteborg, med inriktning på brädspel).

– Folk satt hemma och hade tråkigt och inte så mycket annat att lägga pengarna på. Vi har även fått mycket helt nya kunder, en del som återfann sina gamla samlarkortalbum och återupplivat intresset.

Bilden på Håkan Loob är en del av en amerikansk kortserie med hockeyhjältar från förr och kostar några hundralappar. De bakom går upp mot 5 000 – 7 000 kronor styck...
Bilden på Håkan Loob är en del av en amerikansk kortserie med hockeyhjältar från förr och kostar några hundralappar. De bakom går upp mot 5 000 – 7 000 kronor styck... Foto: Kent Sjögren

Utbudet är stort och brett: allt från Pokemon till hockey- och fotbollsbilder, Harry Potter, Nintendo, Fortnite och mycket annat. Både gammalt och nytt. Och kunderna strömmar till från hela världen.

– En man i 40-årsåldern kom in i butiken häromveckan och sa till mig på engelska ”Du är berömd i Rumänien!”, haha. I Peru har vi dessutom en hel del kunder, de köper främst den nordiska editionen av det nya albumet till fotbolls-VM i höst.

Rariteter finns det gott om i denna subkultur: Anders kollega Fredrik Otter visar upp ett relativt nyproducerat samlarkort på Håkan Loob, som det amerikanska tillverkarföretaget fått signerat av den gamle Färjestadshjälten.

Det här albumet inför fotbolls-VM i Qatar i höst har haft rykande åtgång bland – peruaner. ”Jag säljer ungefär en i veckan dit”, säger Anders Neiker.
Det här albumet inför fotbolls-VM i Qatar i höst har haft rykande åtgång bland – peruaner. ”Jag säljer ungefär en i veckan dit”, säger Anders Neiker. Foto: Kent Sjögren

– De här säljs i paket på fem-sex stycken för cirka 2 000 kronor. Men vi har äldre kort i butiken som går för 5 000 – 7 000 kronor. Det är begränsade serier där vissa kort blir extra begärliga, berättar Fredrik.

Anders Neiker fortsätter:

– Om man vill köpa kort, aldrig ta ur dem ur paketet och hoppas att de stiger i värde så får man förstås göra det. Men vår filosofi är att man ska använda korten, ha något utbyte av dem.

Lokalbytet blir lite av retur till starten för Neiker, som först öppnade i Arkaden lite längre bort på Östra Torggatan. Med lagerlokalen på Våxnäs och de nya ytorna tror han inte det blir nån ny flytt i närtid.

– Nej, nu bör vi stå oss ett bra tag!

Fotnot: Spel & Fantasy som Coolcard delade lokal med på Kungsgatan finns kvar på samma adress.

Artikeltaggar

ButikerCoronavirusetFortniteHåkan LoobHandelHarry PotterKarlstadKungsgatanOmsättningPokémon

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.