När drömmen gick i uppfyllelse

Väderprognos
PUBLICERAD:
Jag har länge drömt om att få se en späckhuggare. Under semestern gick drömmen i uppfyllelse.

Det är nu snart en månad sedan jag och min sambo besökte Nordnorge och Andöya på vår semestertripp med campervanen. På vägen dit hade vi inga planer på att åka ut på valsafari. Men efter vårt möte med det tyska paret som sett både späckhuggare och kaskelot på sin tur började även vi hoppas på att få se dessa magnifika djur.

Vi följde väderprognosen noggrant. Enligt den skulle det bli ganska så lugnt på havet den söndagen så vi bokade biljetter till båtturen. De garanterade att vi åtminstone skulle få se valar. Utanför Andenes finns nämligen en kanjonartad dal som gör att kaskelotvalarna kan jaga nära land.

Med respekt för havet gick jag ombord på båten som förde mig ut till havs på ganska så höga vågor. Inte alls enligt väderprognosen. Till skillnad mot många andra klarade jag turen riktigt bra, och belöningen kom också ganska snabbt.

Det där ögonblicket när jag på babord sida fick se den stora späckhuggarhanen simma i vattnet en bit från båten glömmer jag aldrig. Lite senare dök flera upp, en liten späckhuggare hoppade över vattenytan inte långt från båten.

Som utlovat fick vi även se en kaskelot, vars bakfena är lika unikt som ett mänskligt fingeravtryck. Att se den försvinna ner i djupet igen – var också en mäktig syn.