Hoppa till huvudinnehållet

Travprofil utpressades efter våldsamt djursex – nu döms värmlänningar

Publicerad:
Nästan tre år efter att de misstänkte brotten ägde rum döms nu två värmlänningar för att ha försökt pressa en travprofil på pengar.
Nästan tre år efter att de misstänkte brotten ägde rum döms nu två värmlänningar för att ha försökt pressa en travprofil på pengar. Foto: Tommy Andersson

De två männen ville ge travprofilen en näsbränna efter att sett en rad brutala filmer där mannen våldförde sig på hästar och hundar.

Värmlänningarna döms nu båda för utpressningsförsök.

Män ville hämnas på travprofil för sexuella övergrepp på djur

Härvan som nu har lett till en fällande dom i Värmlands tingsrätt inleddes hösten 2019 då den numera före detta travprofilen – ej verksam i Värmland ska tilläggas – började skriva med vad han trodde var en kvinna på sociala medier.

Profilen skickade ett flertal filmer och bilder där han hade sex med djur och även sparkade på en travhäst. Övergrepp han senare erkände och bötfälldes för.

– Det gick till en sådan nivå att om det kommer ut så funderar jag på var jag kan fly någonstans. Min karriär är över, berättade han i förhör.

Kvinnan slutade plötsligt svara och istället kom både ett samtal och ett sms om att någon okänd hackat en telefon och kommit över filmerna och bilderna med övergreppen. Personen pressade honom också på pengar.

– Om jag inte betalade så skulle de skicka materialet till min chef, vänner och familj, berättade profilen i rätten.

Värmlänningar bakom kontakt

Han bytte telefonnummer, men bytte tillbaka till sitt gamla ett halvår senare. Då kom nya samtal med nya utpressningsförsök. Summan hade nu stigit till någonstans mellan 300 till 400 000 kronor. Tonen var också mer aggressiv.

Polisen kunde snart identifiera två personer bakom utpressningsförsöken. Det rörde sig om två män, i dag 31 och 41 år gamla. Båda medgav att de hade hotat travprofilen, men inte haft något uppsåt till utpressningen.

– På eget bevåg skickade XX bilder när han hade sexuella aktiviteter med djur. Han tog emot 150-200 sådana bilder. Jag har inte själv efterfrågat bilderna och har inte något sådant intresse. Jag blev förbannad, förtvivlad och frustrerad när jag fick se bilderna, berättade 31-åringen i rätten och att han bara ville ge honom en näsbränna, filerna finns inte kvar i hans ägo.

De ville även få mannen att sluta med sina sexuella övergrepp till varje pris.

Tingsrätten konstaterar dock att männen försökt få profilen att betala stora summor pengar och att syftet var att ”skrämma XX på grund av det beteende han ägnat sig åt med våldsamt djursex”.

Den 31-årige mannen döms till villkorlig dom med 160 timmars samhällstjänst för två fall av utpressningsförsök och 41-åringen till skyddstillsyn med 100 timmars samhällstjänst.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättHotÖvergreppSamhällstjänstSexuella övergreppUtpressningVärmlands länVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.