Hoppa till huvudinnehållet

Arvika har fått en baguetteria: ”Det här har vi längtat efter”

Publicerad:
Annamaria Tång tog steget och startade ett nytt café.
Annamaria Tång tog steget och startade ett nytt café. Foto: Peter Bäcker

Förra veckan öppnade Olivkvistens café och baguetteria på Kyrkogatan i Arvika.

Med fokus på fyllda baguetter och grillad ciabatta har de redan gjort succé.

– Det har varit sådant tryck, säger caféägaren Annamaria Tång.

Flera blombuketter pryder lokalen från vänner och personer som vill önska henne lycka till. Två handskrivna skyltar med det som serveras står mot den ena väggen. Bakom disken har en snickare dragit igång arbetet igen, han håller på och färdigställer en ny arbetsbänk.

Annamaria, känd som Mia för många, berättar att det fortfarande finns saker att göra. De öppnade tidigare än tänkt då de ville passa på och öppna portarna under martênshelgen.

Tillsammans med en anställd på halvtid har hon hittat något som saknas på orten. Här serveras fyllda baguetter och grillad ciabatta.

– En hel del gamla kunder men även nya, av den yngre generationen, kommer in och säger att ”Åh, det här har vi längtat efter”, och det har inte funnits tidigare i Arvika, säger hon.

”Lira gitarr”

Annamaria är inte någon nybörjare i branschen. Sedan tidigare har hon varit caféansvarig på Björknäs och drivit Mias café – som stängdes för fem år sedan. Då hon inte fick ta över förstahandskontraktet på lokalen.

– Jag flyttade mot min vilja för det gick bra det med. Så det var ledsamt.

Flera gamla möbler från den tiden står här i lokalen berättar hon. De gamla antika borden och stolarna ger ett mysigt intryck.

Förutom fyllda baguetter eller grillad ciabatta finns här även söta alternativ till kaffet.
Förutom fyllda baguetter eller grillad ciabatta finns här även söta alternativ till kaffet. Foto: Peter Bäcker

Vid ett av bord längst in i lokalen sitter tre damer som precis avslutat sin fika. De pratar glatt med varandra samtidigt som de börjar göra sig i ordning för att gå. Spontant utbrister den ena: ”Trevligt med nytt ställe”.

Annamaria som även funnit ett nytt intresse efter att ha fyllt 50, har de sista åren börjat spela gitarr. Något hon även vill göra plats för på caféet.

– Jag ska ha två gitarrer där, säger hon och pekar på väggen rakt fram när man kommer in, som man kan plocka ner om det är så att man vill lira lite gitarr när man sitter här. Jag har själv redan spelat för gästerna, och det var uppskattat.

Förutom att du kanske kan få ett litet riff till fikat, får du även ta med din fyrfota vän. Här finns vattenskålar och inom snar framtid hoppas Annamaria att det även ska finnas en liten meny till dem.

– Jag har själv varit hundägare i alla år och jag vill gärna ha dem runt mig, säger hon skrattande.

Fått en fin start

Klockan har nu hunnit passerat 15, och det är över stängningstid. Efter alla år i branschen har hon lärt sig att sätta gränser. Caféet som är öppet måndag till fredag och mellan 9-15 ska bäras av framförallt lunchverksamheten.

Och Annamaria som pustar ut efter en intensiv dag, konstaterar att verksamheten fått en fin start.

– Det går bra. Det har varit sådant tryck. Ska det fortsätta så här då måste jag anställa fler, säger hon leende.

Annamaria planerar även att få in musiken på caféet. Med sitt nyfunna intresse för gitarrspelandet kommer hon inom kort hänga upp två stycken gitarrer på väggen ifall någon gäst vill spela.
Annamaria planerar även att få in musiken på caféet. Med sitt nyfunna intresse för gitarrspelandet kommer hon inom kort hänga upp två stycken gitarrer på väggen ifall någon gäst vill spela. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

ArvikaFikaGrillningMat och dryck

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.