Hoppa till huvudinnehållet

Tvisten löst – Degerfors och förra kommunikationschefen förlikas: ”Är lättad”

Publicerad:
Victor Lundmark har nu förlikats med Degerfors IF.
Victor Lundmark har nu förlikats med Degerfors IF. Foto: Rasmus Isaksson

Degerfors IF och förra kommunikationschefen Victor Lundmark möttes i Örebro tingsrätt på torsdagen efter en tvist om ersättning för uteblivna semesterdagar.

Klubben gick Lundmark tillmötes och ska betala ut 32 440 kronor.

– Jag är lättad att det är över, säger han.

Degerforsbasen om anklagelserna – och tvisten: ”Första gången det hänt sen 1907”Avslöjar: Hyllade profilen stämmer Degerfors – som portat honom från Stora Valla

Det var i slutet av augusti som VF kunde avslöja att förra kommunikationschefen Victor Lundmark stämt Degerfors IF efter en konflikt om semesterdagar – där Lundmark hävdade rätt till ersättning och semestertillägg för de 40 dagar han inte tagit ut under sina två år som anställd.

Enligt Lundmark hade det inte varit möjligt att ta ut semester under den covid-uppskjutna säsongen 2020, då han även var permitterad i perioder. Totalt handlade det om drygt 76 000 kronor – en summa som Degerfors inte godtog utan erbjöd cirka halva summan – 37 000 kronor.

Lundmark stod på sig och när ingen utbetalning kom skickade han krav på hela summan till Kronofogden.

Sedan tvisten startade har Degerfors betalat ut halva den summa Lundmark yrkade på – ett belopp som nådde Lundmarks konto i somras.

Men det var först efter att VF-sporten intervjuat klubbchef Lars Weman som det framgick att pengarna kom från klubben. Detta efter att någon lönespecifikation, enligt Lundmark, aldrig nådde honom.

Tingsrättsförhandling

På torsdagen möttes de för förhandling i Örebro tingsrätt och summan det skulle tvistas om i tingsrätten stannade på 32 440 kronor. En summa som Degerfors IF efter förhandling valde att acceptera.

– Jag är lättad att det är över. Det har varit en tio månader lång process kring något som hos alla andra arbetsgivare är fullständigt standardutförande, säger han efter att domen avkunnats.

Går det att lämna detta bakom sig nu?

– Jag hoppas det, förhoppningsvis är det över för mig. Jag har bara velat ha min lön och fått det nu. För klubben startar väl något nytt. Jag är bara lättad över att arbetsrätten även gäller Degerfors IF.

Känner du dig välkommen på Stora Valla efter detta?

– Nej, det gör jag inte. När man är supporter till ett lag är det lite som en fantasivärld. Mina två år var både som supporter och heltidsanställd där man fått se allt inifrån. Det här har tagit hårt på känslorna och det är svårt att uppbringa någon glädje kring det nu, säger Lundmark.

På torsdagen möttes parterna i Örebro tingsrätt.
På torsdagen möttes parterna i Örebro tingsrätt. Foto: Filip Erlind/TT

På plats för Degerfors IF fanns ordförande Fredrik Rakar tillsammans med chefsjurist Madeleine Wagemyr från Arbetsgivaralliansen.

Enligt Rakar är skälet till att klubben valt att inte betala ut ersättning för uteblivna semesterdagar att anställda med chefsansvar har eget ansvar för semester tas.

Vilket Victor Lundmark å andra sidan menar att han gjort. Och de dagar det tvistats om är både sparade dagar samt semesterdagar han inte hunnit ta ut då han lämnade tjänsten vid årsskiftet.

– Vår uppfattning har varit att som chef så har vi ansvar själva för att se till att semester förläggs på ett sånt sätt att det inte stör verksamheten. Det är alla chefer hos oss på det klara med, också Victor, tänkte vi, säger han och fortsätter:

– Att under ett år där vi haft stora luckor i verksamheten och kommunikation hävda att han aldrig varit ledig, kändes främmande. Att han skulle jobbat varje dag i veckan, hela året. Då har vi ställt oss frågande eftersom cheferna sköter semestern själva, ställt oss frågande om han verkligen sparat alla dagar. Det går inte att ta fyra-fem veckor på sommaren som med andra jobb, utan vi är säsongsbetonade.

Finns det ingen som följer upp att semester tas ut?

– Nja, nu för tiden har vi en helt annan organisation. Men då, i Superettan, hade vi inte ett sånt kansli. Nej, vi har inte haft någon kontrollmekanism där vi kontrollerat chefer för förtroendetid. Vi är en liten ideell förening och har ett handfull anställda där alla haft koll på det själva.

Han menar vidare att Lundmark fått ett stort eget ansvar för att sköta sina arbetsuppgifter.

– Han la upp sin tid och uppgifter efter sin expertis. Om du ger någon fria händer och inte sedan får styra, kan du inte i efterhand inte säga att vi inte styrde dig till att ta semester. Uppenbart har vi haft olika bild av det här – men nu har vi gjort upp.

Vad gör att ni kommer överens, för ni valde att bestrida kravet i början av förhandlingen?

– De beloppen vi tvistar om börjar bli så små att rättegångskostnad skulle överstiga beloppet vi är oense om. Vi har betalat ut det vi anser vara skäligt, att ändå driva en process och inte förlikas, det förvånade oss och därför ville vi ha det här mötet. Men en riktig domstolsförhandling... Då sparar vi hellre skattemedel, tid och den extra smärta det åsamkar parterna. Ingen tycker det här har varit roligt.

Jobbar klubben annorlunda efter den här tvisten?

– Har vi brustit i uppföljning, frågar sig Rakar och fortsätter:

– Ja, kanske. Men är du i en liten förening innebär det mycket frihet, men också ansvar. Efter tvisten har vi blivit mer tydliga, men våra chefer måste fortfarande se till att det funkar med semester i takt med hur säsongen ser ut, säger han.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareBrott, lag och rättDegerforsDegerfors IFFredrik RakarKronofogdenLars WemanÖrebroÖrebro tingsrättStora VallaTvisterVictor Lundmark

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.