Det ovanligt stora jordskalvet som drabbade Säffle och Åmål tidig på torsdagsmorgonen har följts av ett efterskalv. På svenska nationella seismiska nätet, SNSN, jobbar man med att fastställa efterskalvets storlek.
Skalvet inträffade vid halv fem vid Vänerns västra utkant, 19 kilometer ner i marken. Jordskalvet hade en magnitud på 3,0 och bedöms som "ovanligt stort", skriver Aftonbladet.
– Det var ett jordskalv klockan 04.34 som inträffade i västra Vänern, tio kilometer öster om Åmål och elva kilometer söder om Säffle, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, till tidningen.
Jordskalvet ska inte ha orsakat några materiella skador eftersom det skedde så djupt ner i marken. Hur mycket skalvet känns beror på hur långt ifrån dess centrum en befinner sig.
Klockan 07.08 följdes det stora jordskalvet av ett efterskalv.
– Det är ett betydligt mindre skalv, preliminärt har det en magnitud på 0,7. Mina kollegor håller på att jobba med det just nu. Vi har automatik som uppfattar skalven fort, men behöver säkerställa att det verkligen är ett jordskalv.
I Sverige sker ungefär två jordskalv per dygn, men det är vanligtvis så små att de inte märks av.
– Det är ganska vanligt i det här området med jordskalv. Vi har ett stråk som går från Falköping, upp ut genom Vänern förbi Värmlandsnäs och viker av in mot Norge, där jordskalv sker regelbundet, säger Björn Lund.
Björn Lund förklarar att det beror på att området är en övergångszon mellan det riktigt gamla urberget i öst och det lite mindre gamla urberget i väst.
Ungefär en gång per år har Sverige jordskalv i den här storleken.
– Var skalven kommer är mycket slumpartat. Man behöver inte vara rädd för fler stora skalv, säger Björn Lund.