Hoppa till huvudinnehållet

Dubbelt värmländskt på VM – Bernholm klar för comeback

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Ida Eriksson ser fram emot att göra VM-debut.
Ida Eriksson ser fram emot att göra VM-debut. Foto: Gabi Juan

Två Molkomstjejer kommer till start på judo-VM på måndag.

Det handlar om 24-åriga Ida Eriksson som får göra debut – och dessutom är OS-meriterade Anna Bernholm klar för comeback efter sin korsbandsoperation.

Har ni hört på maken.

Lilla orten Molkom skickar inte bara en- utan två deltagare till ett världsmästerskap i judo i 70-kilossklassen.

Inte helt oväntat är 31-åriga Anna Bernholm klar för mästerskapet i Tashkent, Uzbekistan då hon rehabiliterat färdigt efter sin korsbandsoperation.

Men desto mer oväntat: Framtidslöftet Ida Eriksson, som har två JVM i bagaget får nu göra VM-debut i seniorsammanhang där hon möter tyskan Tabea Nika Mecklenburg i första grundomgången.

– Det känns spännande – och rätt skulle jag också vilja säga. Jag har gjort bra resultat och utvecklats mycket, då är det kul att få belöning för det. Jag ser fram emot att åka och hoppas på en placering, säger 24-åringen till VF-sporten.

”Jag kan hävda mig”

Ida Eriksson har deltagit på två av tre Grand Slam-turneringar under sommaren, en i Zagreb och en i Budapest, men utan att ta sig till finalomgångarna.

Vinster har det dock blivit för värmländskan som känner att hon mer och mer börjar hitta rätt när motståndet är snäppet vassare än vad hon varit van vid.

– Jag har mött en del av de bästa på något landslagsläger, men det är inte samma sak som att möta dem i en ”riktig” tävling. Men visst märker man av lite vart man står, jag tror ändå att jag kan hävda mig ganska bra mot de bästa, annars hade jag nog inte blivit uttagen till VM.

Har du en målsättning att nå OS i Paris 2024?

– Absolut.

Det innebär att du måste vara bättre än Anna Bernholm...

– Precis, haha. Det är lite speciellt att det just är två tjejer från Molkom som slåss om en svensk OS-plats. Det är såklart tufft att det bara finns en plats per land, men det sporrar en samtidigt till att vilja bli bättre. Jag tror att den som kommer få åka kommer vara extra bra.

Anna Bernholm ger sig upp på mattan igen för första gången sedan OS-kvartsfinalen 2021.
Anna Bernholm ger sig upp på mattan igen för första gången sedan OS-kvartsfinalen 2021. Foto: CARL SANDIN

Efterlängtad comeback

En annan som också har siktet inställt på Spelen i den franska huvudstaden är så klart Anna Bernholm som nu gör en efterlängtad comeback.

31-åringen inleder jakten på OS-kvalpoäng efter att ha opererat korsbandet direkt efter OS i Tokyo 2021 och nu är det upp till bevis vart hur hon står sig mot högkvalitativt motstånd – för första gången på över ett år.

Landslagschefen Robert Eriksson säger så här om uttagningen av sina två värmländska judostjärnor:

– Det är två starka kort vi skickar till VM. Även om Anna och Ida har haft ganska skilda förberedelser inför VM kan de båda vara med att konkurrera om framskjutna placeringar och därmed även samla värdefulla OS-kvalpoäng.

– Förhoppningsvis kan vi skicka någon av dem till Paris, skrattar han.

De går till OS

Sista dagen för att samla OS-kvalpoäng är den sista juni 2024.

Det finns 17 direktplatser till OS där varje land får skicka max en deltagare per viktklass.

Artikeltaggar

Anna BernholmIda ErikssonJudo

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.