Hoppa till huvudinnehållet

Spelarna avslöjar: Nakna sanningen om Hockeytvåan – de är bäst och de är värst

Publicerad:
Hockeytvåans spelare har sagt sitt, här är de spelare och lag som är bäst och värst i serien. Foto: Håkan Strandman

För andra året i rad: Här är Hockeytvåan – från insidan.

20 spelare har anonymt svarat på VF-sportens enkät och tillsammans avslöjar de vilka som är seriens bästa spelare, vem som spelar fulast – vem som snackar mest och vilka lag som slutar i toppen och botten.

Säffle och Filipstad drog sig ur, men Hockeytvåan Västra C är även den här vintern fylld med klassiska klubbar – utspridda från Arvika HC i väst till Karlskoga IK i öst.

Precis som i fjol har vi på VF-sportens redaktion den senaste veckan suttit och ringt runt till spelare i de klubbarna såväl som IFK Munkfors, Grums IK, Kils AIK och Hammarö HC – men även från de utomvärmländska inslagen Åmål och Hällefors.

20 spelare, som alla fått svara på samma åtta frågor vi ställde i fjol.

Men svaren, de blev helt annorlunda.

Kimmy Skogland, då utsedd både till seriens bäste spelare samt till den som spelade fulast, finns inte kvar i Munkfors.

”Han har det mesta”

Upp på tronen som seriens bäste spelare: Stefan Kask, Arvika.

För även om hela 13 spelare fick röster, och Hammarötrion Felix Arnqvist, Victor Stark och Fredrik Thörner alla fick dubbla röster, kommer ingen i närheten av Arvikas 30-åriga spelgeni som de två senaste fulla säsongerna han gjort i tvåan gjort 117 poäng på 61 matcher.

”Han har allt och gör det mesta. Svår att möta. Bra både offensivt och defensivt", säger en spelare i ett motståndarlag medan en annan fyller i ”Han är jävligt vass framåt och stabil. Duktig spelare".

Felix Arnqvist och Victor Stark, här i Åmåls tröja men nu båda i Hammarö HC, får bådsa röster som seriens bästa spelare.
Felix Arnqvist och Victor Stark, här i Åmåls tröja men nu båda i Hammarö HC, får bådsa röster som seriens bästa spelare. Foto: Elinor Thuresson

Precis som för ett år sedan finns det en sak spelarna i Hockeytvåan är rörande överens om: Vem som är seriens bäste målvakt.

Men när Jonas Westerlund tackat för sig i Munkfors – är det Grumsmålvakten Andreas Kåberg som nu får hela 60 procent av rösterna.

Framför allt är det Kåbergs jämnhet som imponerar på spelarkollegorna.

”Han är väldigt stabil” säger en medan en annan beskriver Grumsmålvakten som ”...en skolad målvakt som tar det han ska och lite till" och en tredje slår fast att ”Kåberg är ett rätt givet val, han vet hur man spikar igen".

Trion som snackar mest

Förra säsongens vinnare av kategorin ”Han snackar mest trashtalk” blev Kils Tommie Ardon, men han får nu sällskap som etta då även Hannes Wilhelmsson och Karlskogas Gustav Ahlin får 15 procent av rösterna.

Om trion är bra på trashtalk, går dock åsikterna isär kring.

”Han säger inte så mycket genomtänkta saker, men det är väldigt roligt att lyssna på. Grejen är att han säger samma sak till alla, så han får bli bättre på att psyka folk", säger en spelare om Ardon.

Karlskogas Gustav Ahlin, med nummer 16 till vänster, är en av de som tjötar mest i serien.
Karlskogas Gustav Ahlin, med nummer 16 till vänster, är en av de som tjötar mest i serien. Foto: Fredrik Narvelid

”En jäkel på att prata hela tiden, munnen går i ett. Bara massa snack, säger inget vettigt" säger en annan om Ahlin.

En tredje spelare som röstade på Wilhelmsson motiverar med: ”Han är bra på det och säger inte för grova saker. Men fan alltså, han är extremt jobbig att lyssna på. Det är en hel del smågliringar från hans sida. En jobbig jäkel".

”En jobbig jäkel”

Och Hannes Wilhelmsson delar även på segern när det kommer till den spelare som spelar fulast i serien – både han och Karlskogas Kim Thunberg får 25 procent var av rösterna.

"Han är som en Jonathan Pudas, spelar grisigt och fegt. Det är inte så att han går in och klipper benen på någon, men det är hela tiden mycket slag och rapp. Han är vidrig att möta", säger en spelare om Wilhelmsson medan en annan fyller i att ”...han prioriterar hellre att köra över någon än att försvara det egna målet".

Spelaren som väcker känslor: ”Får du en slashing så ger du en tillbaka”

Storväxte Thunberg, finns det en hel del åsikter om:

”Han är två meter lång och tacklar sju sekunder sent, det är en riktig fegis", säger en spelare medan en annan motiverar ”...det är inte alltid medvetet, men eftersom han är stor så hamnar han lätt i konstiga situationer och tänker sig inte alltid för".

En tredje spelare säger: ”Thunberg är en jävel på att tacklas, hugga och åka runt och slåss. En jobbig jäkel".

Många är underskattade

När det kommer till seriens mest underskattade spelare, går åsikterna isär rejält och hela 16 spelare får röster.

Fyra av dem får två röster var. Förutom ovan nämnda Wilhelmsson får hans lagkamrat i Hammarö Fredrik Thörner även han tio procent av rösterna som mest underskattad – lika många som han fick som seriens bäste spelare.

”Han är komplett över hela banan och gör väldigt mycket poäng, även fast han inte utmärker sig hela tiden", motiverar en spelare om Thörner.

Fredrik Thörner, som bytt Säffle mot Hammarö, fick röster både som seriens bäste och seriens mest underskattade spelare.
Fredrik Thörner, som bytt Säffle mot Hammarö, fick röster både som seriens bäste och seriens mest underskattade spelare. Foto: Carolina Schützer

Tio procent av rösterna får även Kilsveteranen Christian Flödén – där en motståndarspelare motiverar med ”Gör inte mycket poäng med ett gediget jobb varje match” – medan Munkfors David Henriksson även han är en av de fyra med två röster där en spelare förklarar att ”...det är inte så att han gör fem poäng per match, men han är ändå alltid med i poängprotokollet och en viktig spelare för laget".

Munkfors David Henriksson är en av seriens mest underskattade spelare.
Munkfors David Henriksson är en av seriens mest underskattade spelare. Foto: HP Skoglund

Grums storfavoriter

När det kommer till de tre frågorna om lag snarare än spelare, är det tydligt att favoritskapet i vinter ligger på Grums.

Hela 55 procent av spelarna tror att förra säsongens tabelltrea nu tar hem seriesegern.

”De har det tyngsta och bredaste laget", säger en spelare medan en annan fyller i ”...de avslutade bra förra året och det känns som de fortsätter på den framgångsvågen".

I andra änden av tabellen väntas Hällefors och Kils AIK att hamna.

”De har ett svagt lag på pappret", säger en spelare om Hällefors medan en annan säger om Kil att ”...spontant känns det som att de inte fått ihop det. Deras lag ser väldigt svagt ut på pappret".

”Grinigt på läktaren”

Till sist konstaterar vi att Filipstad lämnat ett stort, stort tomrum efter sig. För efter att i fjol överlägset vunnit kategorin ”De har bäst publik” lyfter ett helt koppel spelare nu fram att de saknar Filipstad.

"Det är synd att Filipstad inte är kvar, då hade de varit givna”, säger en medan en annan fyller i ”...när Filipstad inte längre än med får jag ändå säga IFK Munkfors".

Samma tankegång har fler spelare haft, för 40 procent röstade på just Munkfors som den arena där det är bäst drag.

”Det är alltid mycket publik och oftast blir det även grinigt på läktaren, det är kul att det händer grejer i den hallen".

Förvånad över utmärkelsen: ”Oj, det var väldigt oväntat”

Så sa spelarna i fjol – läs förra årets enkät:

Unika listor: De är bäst och värst i Hockeytvåan – enligt spelarna själva

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls SKArvikaArvika HCFelix ArnqvistFilipstadFredrik ThörnerGrumsGrums IK HockeyGustav AhlinHälleforsHammaröHammarö HCHockeytvåanIFK MunkforsIshockeyJonas WesterlundKarlskogaKils AIKKimmy SkoglandMunkforsSäffleSportStefan KaskVictor Stark

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.