Hoppa till huvudinnehållet

Klartecken för att provborra för ny vindkraftpark i Vänern

Publicerad:
Vindkraftparken som planeras på Stenkalles grund i Vänern ligger söder om parken på Gässlingegrundet (bilden). Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Den planerade vindparken på Stenkalles grund rycker allt närmare.

Länsstyrelsen har godkänt att det får provborras på platsen.

– Vi håller på att titta på förutsättningarna för att få projektet byggt, säger Charlotte Bergqvist, utvecklingschef på Cloudberry Clean Energy.

Planerna på en vindpark i Vänern har några år på nacken. Det var 2013 som mark- och miljödomstolen gav tillstånd för en anläggning på högst 20 vindkraftverk med en maxhöjd på 185 meter. Bakom ansökan stod företaget Rewind Vänern, som senare köptes upp av det norska företaget Cloudberry Clean Energy.

Efter några års tystnad började det hända saker våren 2021 då aktiebolaget Stenkalles Vind registrerades hos Bolagsverket. Det är företaget som ska bygga och äga parken. Om den blir verklighet.

– Vi har fortfarande inte fattat ett investeringsbeslut, men snart kanske det finns mer att berätta, säger Charlotte Bergqvist som också är vd i Stenkalles Vind.

Enligt ansökan om provborrning handlar det om 18 vindkraftverk som ska vara i drift senast 2025.

Länsstyrelsen har godkänt att det får provborras på tre till fem platser under hösten.

– Man behöver veta hur botten ser ut för att kunna bestämma vilken design fundamenten ska ha, förklarar Charlotte Bergqvist.

Om Cloudberry, och dess partner Hafslund. trycker på knappen är det tänkt att anläggningsarbeten för fundamenten ska dra i gång våren 2023. Hafslund är Norges näst största energibolag och ägs av Oslo stad.

Länsstyrelsens tillstånd för provborrning är villkorat. Om man hittar lämningar av ett icke registrerat skeppsvrak måste borrningarna avbrytas. En ekolodning av bottenytan visar att det kan finnas ett möjligt fartygsvrak 500 meter från området. Det avståndet bedömer länsstyrelsen emellertid som tillräckligt.

I mark- och miljödomstolens tillstånd ingår en transformatorstation på land antingen vid Dingelsundsådran eller Kråkviken.

Enligt Cloudberrys egna uppgifter ska anläggningen få en kapacitet på 100 megawatt. Det är nästan dubbelt så mycket som vindkraftparken Sättravallen öster om Kristinehamn, med 16 torn, som Scanergy byggde 2016 och sedan sålde till försäkringsbolaget Allianz. Scanergy är numera en del av koncernen Cloudberry.

Artikeltaggar

BolagsverketEnergyKristinehamnNorgeOsloSamhälleTillståndVänernVindkraft

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.