Hoppa till huvudinnehållet

Styrt med S i fyra år – nu går C i opposition: ”Tror jag passar oss bäst”

Publicerad:
Anna-Lena Carlsson (C) meddelar att Centerpartiet går i opposition, efter att partiet backat med lite drygt en tredjedel jämfört med valet 2018.
Anna-Lena Carlsson (C) meddelar att Centerpartiet går i opposition, efter att partiet backat med lite drygt en tredjedel jämfört med valet 2018. Foto: Olle Persson

Efter fyra år i koalition spricker samarbetet mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Det är de sistnämnda som backar ur.

– Jag har svårt att se att vi skulle sitta i ett styre som inte har en tydlig majoritet, säger Anna-Lena Carlsson (C).

Socialdemokraterna och delar ur oppositionen presenterade hur Torsby kommun ska styras de kommande fyra åren vid en pressträff på tisdagen.

Ett parti lyste med sin frånvaro – Centerpartiet som styrt kommunen tillsammans med Socialdemokraterna och Liberalerna den innevarande mandatperioden.

– Ja, det är ju en överenskommelse som de här partierna har kommit fram till utan att vi varit involverade. Det som Peter (Jonsson) och jag tidigt diskuterade om var att försöka göra något tillsammans, men tretton mandat tillsammans i kommunfullmäktige tyckte jag var för lågt, säger Anna-Lena Carlsson.

– Var och en får ju ta sina egna beslut och göra sina egna förhandlingar. Vi såg också på olika möjligheter och vi landade inte i något annat än att gå i opposition och det tror jag passar oss bäst.

Så det var ert beslut att backa?

– Ja, det får jag nog säga att det var. Tretton mandat är för lite att gå på.

Svagt val även i Torsby

Som bekant gjorde Centerpartiet ett svagt val överlag och utgången i Torsby var inget undantag. Partiet backade nästan sex procentenheter och tappade två av sina fem mandat i kommunfullmäktige.

Det har också spelat in i beslutet, förklarar Anna-Lena Carlsson.

– Det är väl så att när man går bakåt som vi gjorde så får vi tänka över hur vi ska hantera det och det är naturligtvis tråkigt att vi inte får väljarnas förtroende. Vi tänker ändå att vi tar det här tillfället nu och har fyra år på oss att jobba med vår politik och att lyfta fram de frågor vi tycker är viktiga.

Fortsätter du?

– Ja, jag fortsätter. Jag tycker fortfarande det är roligt med politik.

LÄS OCKSÅ:

Oppositionen släpper fram S: ”Den stabilitet som kommunen behöver nu”Jonsson (S) vill undvika SD och de nya partierna: ”Inte realistiska”

Artikeltaggar

Anna-Lena CarlssonCenterpartietKommunfullmäktigePeter JonssonPolitikSocialdemokraternaTorsbyTorsby kommunValVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.