Hoppa till huvudinnehållet

Verksamhetschef svarar på kritiken: ”Funnits en ständig dialog”

Publicerad:
Verksamhetschefen Stefan Hermansson svarar på kritiken som riktats mot klubben.
Verksamhetschefen Stefan Hermansson svarar på kritiken som riktats mot klubben. Foto: Per Danielsson/TT

Stefan Hermansson är verksamhetsansvarig hos FBK Karlstad och har arbetat med de problem som funnits.

Enligt honom har föreningen försökt hitta flera lösningar och trodde problemen var lösta när spelarna plötsligt ville sluta.

– Det var något som grodde, som vi inte kunde sätta fingret på, säger han.

Några av spelarna ur laget och även huvudtränaren Rajab Ibrahim har riktat kritik mot FBK Karlstad och sättet som U19-laget har hanterats på.

Enligt Stefan Hermansson har en del av den kritiken som lyfts diskuterats samtidigt som vissa saker inte nått föreningen.

Men slutsatsen han dragit är att situationen som uppstått är olycklig.

– Vi från FBK stöttar alltid våra lag, vi gör ingen skillnad på något av våra lag. Det är mer deras känsla än fakta, säger han.

Ni har inte upplevt några konflikter?

– Vi har haft utmaningar, mellan olika lag, det är något vi försökt jobba med också. Men där ligger också ett ansvar i egna jaget. Från föreningens sida kan jag säga att vi har stöttat detta laget på samma sätt som alla andra.

En av spelarna berättade bland annat att en ledare i föreningen pratat illa om honom och en konfrontation uppstod mellan dem.

– Det är ingen situation jag känner till – jag kan inte komma fram till vad det skulle vara.

Spelarna anser att klubben inte engagerat sig, eller stöttat laget, vilket inneburit spelarbrist?

– Vi har haft kollektiva möten och ledarmöten för att hitta vägar framåt. Vi hade ett spelarmöte en kväll där det kom fram saker, på ett ärligt och bra sätt.

Det mötet Hermansson refererar till är det sista mötet som ägde rum innan merparten av spelarna i laget meddelade att de inte ville vara kvar.

– Vi avslutade mötet med att nu är det match på onsdag och jag tror vi hade 27 namn på spelarlistan. När er tränare kallar 16 spelare så svarar ni på kallelsen – de satt ju framför oss och ingen sa nånting då. Sen dagen efter när jag hämtar barnen på kvällen får jag massa sms om att de ska sluta. Det låg något och grodde som vi inte kunde sätta fingret på riktigt.

Bilden de målar upp är att föreningen kom i ett sent skede.

– Det de inte känner till är att de funnits en ständig dialog mellan ledare och förening hela vinter, våren och sommaren. Från kansliets håll är vi ju inte nere och pratar med alla spelare, utan vi har mycket kontakt med ledarna eftersom de tar hand om laget och spelarna.

När laget föll samman valde ni att inte släppa någon spelare?

– Vi har lag i föreningen som vi kan erbjuda, på olika nivåer. De har varit erbjudna allt från division 3 till division 7.

Enligt ett sms från en ledare till en av spelarna var inte U19 välkomna hos division 5-laget, efter direktiv uppifrån?

– Vi kan inte ha spelare som hör av sig själva, utan sånt går genom föreningen. Har de hört av sig själva kan de ha blivit nekade. Några av killarna från U19 tränar ju med division 5-laget. Den kontakten har jag haft med ledare.

Det finns en debatt om att ungdomar slutar sin idrott allt tidigare, hade det inte varit bra att låta killarna spela vidare i något annat lag?

– Det handlar också om att sätta prägel för framtiden om det kommer en kille i augusti och vill byta för att det är inte kul just nu. Det är en policy vi har och som många andra föreningar också har. Man byter efter säsong, möjligen under sommaruppehållet eller om det finns särskilda skäl.

Tränaren Rajab Ibrahim kritiserar klubben för att han inte känt sig inkluderad i tränargemenskapen. Att han har en känsla att det kan handla om etnicitet?

– Jag har berättat för honom att det är hans känsla, definitivt inget som någon annan eller föreningen avser eller haft i åtanke. De anklagelserna rimmar inte alls med hur FBK är präglade i sin verksamhet.

Slutligen konstaterar Hermansson att de bekymmer de haft med U19-laget i år är mycket sällsynt.

– Till 99 procent är det väldigt bra i föreningen. En kollega berättade att det har aldrig hänt, en unik situation.

Konflikt i ungdomsförening: ”Ville bara spela fotboll”

Artikeltaggar

FBK KarlstadFotboll

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.