Hoppa till huvudinnehållet

Tränaren kritisk mot klubben: ”Har inte lyssnat”

Publicerad:
Lagets tränare Rajab Ibrahim är kritisk mot hur klubben agerat i flera fall.
Lagets tränare Rajab Ibrahim är kritisk mot hur klubben agerat i flera fall. Foto: Ørn E. Borgen

Tränaren för U19-laget i FBK Karlstad, Rajab Ibrahim, är kritisk mot sättet som FBK hanterat problemen i laget.

Bristande engagemang, att spelarna upplever att de ansetts illojala och därför stoppats från att byta klubb är några av sakerna han är kritisk mot.

När Rajab Ibrahim tog över som huvudtränare för FBK Karlstads U19-lag hösten 2021 möttes han av ett tilltufsat lag. Spelarna i laget var märkta av pågående säsong som innehållit många olika slitningar.

Inför 2022 tog Ibrahim fram ett underlag på spelare som skulle kunna ta plats och även lyfta laget. Bara fem av de 28 spelare som Ibrahim föreslagit hamnade till slut i klubben och totalt ingick 18 spelare i den trupp som skulle spela U19 Nationell.

Trots flera försök att påtala vad som var på väg att hända, med bristande spelarunderlag, fick han inget gehör. Det hela kulminerade i ett lagmöte, arrangerat av sportsliga ledningen, bara dagar innan laget skulle möta Karlstad Fotboll i ett derby.

Dagen efter tvingas laget dra sig ur då ingen av de kvarvarande spelarna längre var motiverade.

– Situationen blev ohållbar för spelarna och mig. Jag letade spelare till matcher all vaken tid, varje vecka. Vi tröttnade och påpekade problemen flera gånger men de förstod inte allvaret innan det var försent.

Verksamhetschef svarar på kritiken: ”Funnits en ständig dialog”

”Har inte lyssnat”

Det som blev droppen för honom var när föreningen trots nedlagt lag och trots nekande att spela med division 5-laget valde att stoppa de kvarvarande killarna från att byta förening.

– De har inte lyssnat på problemen och förringat dem och skyller, enligt spelarna, på killarna och utmålar dem som illojala i stället för inse att de gjort ett dåligt jobb. Vi ledare ska vägleda ungdomarna, inte straffa dem, säger han och fortsätter:

– Killarna som belyst problemen tillsammans med mig under säsongen erbjöds endast division 7-spel och de som var tysta fick provträna med division 5-laget i två veckor. Vem provtränar i sin egen förening, frågar sig Ibrahim.

”Straffa killarna”

En av killarna i truppen, Özgur Kilic, provtränade under sommaren med ungdomslag hos turkiska klubben Fatih Karagümrük i högstaligan. Han är även inbjuden att återvända för en längre period under hösten.

– Men i FBK duger han bara åt division 7-laget. Det var ett sätt att straffa killarna för att de ansågs illojala, säger han och fortsätter:

– För mig är det viktigt att spelarna och alla i föreningen bedöms och bemöts på ett likvärdigt sätt. Oavsett etnicitet, släkt eller inkomst. Det som vi ser nu är exakt samma beteende som många kommit och berättat om och även som jag själv upplevde som ungdom i FBK.

Föreningen använder sig av något som heter ”Röda Tråden”. En skrift som klubben tagit fram som reglerar hur ungdomar ska slussas upp och testas i en ny miljö inom föreningen.

Rajab Ibrahim menar att det inte finns någon röd tråd när det kommer till U19-laget. Något som också i förlängningen gjort att spelarunderlaget drabbades, menar han.

– Det är en hyllvärmare. Enligt planen ska A-lagstränaren och U19-tränaren ha ett samarbete, men inget av detta har hänt sedan jag tog över hösten 2021. Ingen ur sportgruppen har heller visat sig under våra träningar eller matcher. Dessutom har vi haft svårt att få någon spelare ur U16 eller U17 till oss, trots att de killarna kommande år skulle bilda U19-laget. Samtidigt har några yngre killar fått chansen i A-laget under säsongen – men när jag velat låna in dem har jag fått höra att de är för små för att spela U19.

Kritiken har kostat

De allra flesta i laget har hunnit fylla 18 år, flera till och med 19. Men Ibrahim anser ändå att sättet klubben hanterat ungdomarna på brustit rejält i skenet av barnkonventionen.

– Jag tycker FBK borde läsa barnkonventionen en gång till. Jag tänker främst på stycket om att varje barn ska vara med i de beslut som fattas rörande dem och att barn har rätt att uttrycka sin mening. De flesta i det här laget har spelat i föreningen i över tio år, säger han.

Under sin tid i klubben har han ifrågasatt och lyft flera av problemen. Något som han tror legat honom i fatet.

– Som tränare har jag ofta haft en känsla av att ledningen gått bakom min rygg med information och vad som planeras, det har också hänt att någon talat i mitt ställe. Trots att jag varit huvudtränare för laget. Jag tror det har handlat om etnicitet och mitt kanske osvenska sätt att utan konflikträdsla konfrontera. Ungdomar behöver klara besked, det skapar ramar och ger trygghet och tydlighet. Jag har svårt med människor som snurrar runt och beter sig som en svängdörr på Coop. Vi vuxna måste vara vuxna och som ledare har jag ett stort ansvar vilket även föreningens styrelse och anställda har. Vi tillsammans formar ungdomarna och ska vara tacksamma för att vara en del i deras liv. Inget annat, säger han.

Konflikt i ungdomsförening: ”Ville bara spela fotboll”

Artikeltaggar

Fotboll

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.