Undersköterskornas OB-tillägg har plockats bort – sjuksköterskorna har sitt kvar.
1200 namnunderskrifter har samlats in i protest mot det som undersköterskorna beskriver som särbehandling.
– Det är orättvist och diskriminerande. Vi är lika mycket värda, säger undersköterskan Nadja Vega.
Under tisdagen lämnades en protest i form av en namninsamling in. Nästan 1200 personer har skrivit på. Majoriteten av dem är undersköterskor.
Förutom att obekväma arbetstider värderas olika, får sjuksköterskorna också en bonus som undersköterskorna inte får ta del av.
– Vi jobbar samma tider, samma obekväma tider, men får ingen ersättning för det. Det är inte mer obekvämt för en sjuksköterska än för oss, säger undersköterskan Maria Erlandsson.
På intensivvårdsavdelningens avdelning två i Karlstad befann sig Mikael Bergenheim, chef för slutenvården i Region Värmland, för att ta emot namninsamlingen.
– Det är tacksamt att den här typen av input kommer till oss, det är otroligt viktigt. Jag kommer att ta med mig det här till vårt analysarbete som vi gör tillsammans med HR och våra fackliga förtroendevalda, säger han.
Överst i högen av underskrifter ligger ett brev till arbetsgivaren och politiker i region Värmland. Där uttrycker undersköterskorna sin frustration över att de får mindre betalt för, som de menar, samma jobb. De säger också att ”arbetsgivaren har fattat ett beslut som fått hela vår yrkeskår att känna sig kränkt.”
Undersköterskornas OB plockades bort redan 2017 med motiveringen att pengarna behövdes till sjuksköterskorna. Syftet med att ge mer pengar till sjuksköterskorna var att göra yrkesgruppen mer attraktiv.
– Men vi står också inför en stor utmaning när det kommer till arbetskraft. Vi har också stora avgångar på väg, och folk som går ifrån yrket, säger Maria Erlandsson.
Sjuksköterskor har redan en högre lön än vad undersköterskor har, i linje med deras yrkesprofession, förklarar Matthias Borgler. Att plocka bort OB-tillägget säger han är omotiverat.
– I region Värmlands värdegrund står också att ingen ska särbehandlas. Men det är precis vad som sker, säger Maria Erlandsson.