Hoppa till huvudinnehållet

Så tycker värmlänningarna – ny stor undersökning: ”En djupdykning”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Karlstads universitet ska tillsammans med Göteborgs universitet genomföra en regional SOM-undersökning i Värmland.
Karlstads universitet ska tillsammans med Göteborgs universitet genomföra en regional SOM-undersökning i Värmland. Foto: Tommy Andersson

Det var fyra år sedan sist.

Nu står universiteten i Karlstad och Göteborg i färd med att genomföra en ny stor undersökning.

– En djupdykning i den värmländska samhällsutvecklingen, säger Fredrik Larsson (M).

Han är ordförande i regionstyrelsen som på tisdagen förväntas stötta undersökningen med 600 000 kronor.

SOM-institutet (Samhälle, Opinion och Medier) vid Göteborgs universitet och Karlstads universitet har i samband med valåren 2010, 2014 och 2018 skickat ut en enkät till 5 000 värmlänningar som ska svara på frågor och valet, offentlig service, medievanor och regionala frågor. Nu är det dags igen.

Projektet beräknas kosta fem miljoner kronor, varav två miljoner i extern finansiering. Region Värmland förväntas skjuta till 600 000 kronor och Karlstads kommun med 400 000 kronor. Vidare tas en miljon kronor från sparade medel från när Region Värmland var ett kommunalförbund.

I samband med regionbildningen 2019 uppgick den sparade potten till cirka 200 miljoner.

– Undersökningen har en tydlig koppling till Värmlandsstrategin och ska utgöra ett kunskapsunderlag för beslut i kommunerna och regionen, säger Fredrik Larsson.

Enligt tjänsteskrivelsen får regionen och kommunerna tillgång till materialet i mars 2023. På försommaren 2023 presenteras resultaten på en presskonferens.

Artikeltaggar

Fredrik LarssonGöteborgs universitetKarlstads universitetPolitikSamhälleVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.