Hoppa till huvudinnehållet

Oppositionen släpper fram S: ”Den stabilitet som kommunen behöver nu”

Publicerad:
Oppositionen släpper fram Socialdemokraterna efter kommunvalet 2022 i Torsby. Kommunalrådet Peter Jonsson (S) i mitten med Hanni Andersson (V), Ronnie Walfridsson (M), Mikael Löfvenholm (M) och Roger Larsson (KD) där bakom.
Oppositionen släpper fram Socialdemokraterna efter kommunvalet 2022 i Torsby. Kommunalrådet Peter Jonsson (S) i mitten med Hanni Andersson (V), Ronnie Walfridsson (M), Mikael Löfvenholm (M) och Roger Larsson (KD) där bakom. Foto: Daniel Olausson

Oroliga tider kräver kontinuitet och stabilitet.

Det är med de ledorden som delar ur oppositionen släpper fram Socialdemokraterna till att styra Torsby kommun i minoritet.

– Vi vill vara med och styra, vi vill ta ansvar, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S).

Socialdemokraterna och Centerpartiet tappade i samband med valet den majoritet de haft tillsammans med Liberalerna de fyra senaste åren.

Anpassningen till det nya politiska landskapet lyder att Socialdemokraterna får fortsätta styra, men partiet gör det i minoritet och med stöd av de valtekniska samarbetspartierna Kristdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet.

Som i sin tur fortsätter i opposition.

– Vi får nio mandat tillsammans och ska också försöka jobba tillsammans. Så får vi ta en diskussion kring saker och ting, men vi har en likartad syn på våra kärnverksamheter, lyfter Roger Larsson (KD).

Formellt beslut om tre veckor

Planerna, som klubbas formellt på kommunfullmäktige den 24 oktober, presenterades i samband med en pressträff på tisdagsförmiddagen.

Det är slående hur eniga de fyra parterna är kring vikten av att behålla en stabilitet i kommunen, särskilt under rådande läge där kommunen bedriver en del satsningar och inte minst med tanke på den omvärld vi befinner oss i.

– Stabiliteten ser vi i de här partierna och det är partier som jag tidigare vänt mig till för att prata och diskutera med, där ser vi den stabilitet som kommunen behöver nu, säger Peter Jonsson och framhåller, liksom de övriga, hur väl samarbetet fungerar över samtliga partigränser i de politiska nämnderna.

– Vi ger Socialdemokraterna vårt fulla förtroende. Vi har samarbetat tidigare och särskilt i nämnderna och jag tycker vi har ett väldigt gott samarbete, det kanske är unikt. Och det är viktigt särskilt nu i tuffa tider att vi kan resonera och fatta beslut som gagnar Torsby kommun, säger Hanni Andersson (V).

Hon poängterar:

– Det är inte för vår skull vi sitter här, utan det är för alla människor som har röstat.

De fyra olika parterna har redan haft samsyn kring flera olika frågor och de ser samtliga hoppfullt på att verka i minoritetsstyre och opposition i kommunen.
De fyra olika parterna har redan haft samsyn kring flera olika frågor och de ser samtliga hoppfullt på att verka i minoritetsstyre och opposition i kommunen. Foto: Daniel Olausson

Socialdemokraterna backade två mandat i valet och samtidigt som både Moderaterna och Kristdemokraterna gick starkt undersökte först oppositionsrådet Ronnie Walfridsson möjligheterna till ett maktskifte, men i ett kommunpolitiskt landskap med många aktörer gick man bet.

Ingen koalition

Ronnie Walfridsson är dock tydlig med att det hela inte rör sig om en koalition med Socialdemokraterna, man släpper helt enkelt fram partiets huvudkandidat, alltså Peter Jonsson, till posten som kommunstyrelsens ordförande.

Det må ännu inte vara helt spikat, men enligt det förslag till organisation som fullmäktigeberedningen tagit fram tas posterna som andre vice ordförande bort i både kommunstyrelsen och dess nämnder, plus att man tar bort ämbetet som ett andra kommunalråd.

– Det är ett helt annat läge att gå från majoritet till minoritet, och det är vi medvetna om. Men vi ser ändå inte att det ska kunna bli några större bekymmer för vi samma syn på mycket. Och vad vore vi för politiker om vi inte har olika åsikter, frågar sig Peter Jonsson retoriskt innan han fortsätter:

– Men kring de stora penseldragen när det gäller budget, satsningar på industrin, extra tillägg på budgeten för barn- och utbildningsnämnden och så vidare så har vi varit överens.

FOTNOT: I en tidigare version av artikeln påstods att Socialdemokraterna backade fem mandat, vilket inte stämmer. Korrekt är att Socialdemokraterna backade två mandat, från tolv till tio.

Artikeltaggar

CenterpartietKommunfullmäktigeKristdemokraternaModeraternaNämnderPeter JonssonPolitikRoger LarssonRonnie WalfridssonSocialdemokraternaTorsbyTorsby kommunVal 2022Vänsterpartiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.