Hoppa till huvudinnehållet

Konflikt i ungdomsförening: ”Ville bara spela fotboll”

Publicerad:
Fyra spelare i FBK Karlstad är kritiska mot hur laget backats upp under säsongen. Till slut drog sig laget ur serien.
Fyra spelare i FBK Karlstad är kritiska mot hur laget backats upp under säsongen. Till slut drog sig laget ur serien. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett nedlagt lag där kvarvarande spelare stoppas från att träna och även från att byta förening skapade konflikt i en av länets största ungdomsklubbar.

Nu väljer några av ungdomarna i FBK Karlstads U19-lag att berätta deras bild av konflikten.

– Vi ville bara spela fotboll, säger Özgur Kilic som spelat i klubben hela sitt liv.

Turerna har varit många under säsongen kring U19-laget i en av länets största och mest framgångsrika ungdomsföreningar i FBK Karlstad.

Det som till slut får några av killarna att berätta om de orättvisor de upplevt är en artikel i NWT där de anser att klubben inte givit hela bilden.

I artikeln berättar klubben att spelarna som inte längre har något lag att spela för i fortsättningen får träna med klubbens seniorlag i division 7 samt division 5.

En uppgift som enligt killarna inte stämmer då flera i U19-laget fått besked om att de inte är välkomna på träningarna.

VF-sporten har träffat Özgur Kilic, Philip Lothe, Anthon Bäckman och Ibrahim Türkan som var en del av det numera nedlagda laget.


Historien har sin början redan under hösten 2021 där laget som ska spela i U19 Nationell, landets näst högsta serien i ålderskategorin, har en tunn trupp. Under vintern byggs laget och inför seriestarten upplevde killarna att laget var motiverat, även om truppen fortfarande hade behövts fyllas på för att hålla en hel säsong.

– Det flöt på bra och vi hade mycket folk på träningarna, även på matcherna till en början, säger Philip Lothe.

Verksamhetschef svarar på kritiken: ”Funnits en ständig dialog”

Även om våren inte var friktionsfri där bland annat materialbrist påpekades upprepade gånger utan gehör. Så var det först i slutet av maj som de riktiga problemen tog sin början.

Flera av spelarna i laget skulle ta studenten och åka på studentresor med sina vänner. Med skador och sjukdomar efteråt började det bli allt mer ohållbart, ansåg spelarna i laget.

Efter sommaruppehållet var krisen total vad gäller spelarunderlaget.

– De slog ihop U17-laget med vårat lag men till slut kom ingen av killarna från U17. Vi var knappt tio personer på träningarna – då valde till slut Stefan att lägga ned laget, säger Özgur Kilic.

– Innan det hade Stefan (Hermansson, verksamhetschef) haft ett möte med bara oss spelare och frågat oss hur vi kunde få fler spelare till laget. Det var inte så lätt för oss att svara på, vi som var där ville ju vara med. Det var väldigt irriterat under mötena vi hade med flera ur klubben, säger Philip Lothe.

Ytterligare ett problem killarna lyfter är att de kände sig osedda av klubben.

Till och med baktalade och utdömda av ledare inom den.

– Det finns ledare i föreningen som sagt till andra inom klubben att de tycker jag är skitdålig. Jag har inget problem med det, men säg det till mig i så fall. Och tänk om det varit någon som tagit illa vid sig på riktigt, säger Philip Lothe och fortsätter:

– När vi hade krismötet var det första gången jag ens såg någon från sportgruppen.


I början av augusti läggs laget ner och drar sig ur U19 Nationell. Då vill flera av dem söka sig vidare till andra klubbar i närområdet. Men när några av dem frågar får de höra att klubben inte tänker låta någon söka sig vidare under säsongen.

De får höra om en ”oskriven regel” att övergångar mellan exempelvis FBK Karlstad och Karlstad Fotboll inte får ske under säsongen.

Från andra än FBK Karlstads ledare får de också höra att de ansetts vara illojala mot klubben. Och att det vore fel att släppa killarna under säsong och på sätt belöna dem när de förstört för klubben.

I en NWT-artikel berättar Stefan Hermansson att killarna erbjuds spela division 5 och division 7.

I själva verket innebar det träningar med laget i division 7 för merparten. De kvarvarande spelarna skulle gå från att spela juniorfotboll på hög nivå till seniorfotboll på den allra lägsta nivån.

– Jag skickade ett meddelande till en ledare för division 5-laget och berättade att jag tänkte komma på en träning. Men då fick jag höra att vi i U19-laget inte var välkomna dit och att det var direktiv ”uppifrån”. Jag var inte ute efter något krig utan ville bara spela fotboll, eller åtminstone få träna med laget i femman, säger Philip Lothe.

– De vill inte ha spelare i division 5 som de tycker varit illojala. Men vi är ungdomar som är 18 år och spelat i en bra nationell serie, vi har fortfarande ambitioner och ville satsa, säger Özgur Kilic.

I dag tränar Özgur Kilic med ett juniorlag i Karlstad Fotboll utan att få spela matcher. De andra killarna tränar inte alls. Det i en tid där allt fler ungdomar väljer att sluta med sin idrott.

Vad hade ni önskat som lösning?

– Nu är det för sent att gå till någon annan klubb, det känns också fel att börja träna med FBK. Vi får vänta och byta förening efter säsongen, säger Özgur Kilic.

Tränaren kritisk mot klubben: ”Har inte lyssnat”

Artikeltaggar

Fotboll

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.