Hoppa till huvudinnehållet

Eda tillbaka i division 2 efter sju års väntan – men storlöftet på väg bort

Publicerad:
Eda IF vann Värmlandstrean i imponerande stil. Foto: Eda IF

Sju års väntan är över.

Eda IF är för första gången sedan 2015 tillbaka i division 2.

– Vi har krigat hårt för det här, säger måldrottningen Andréa Staum Eriksson.

Värmlandstrean skulle ganska snabbt visa sig bli en kamp mellan Eda IF och Karlstad Fotboll. Men det var Eda som till slut drog det längsta strået och vann serien med fyra poängs marginal ner till Karlstad.

Det betyder att klubben för första gången sedan 2015 får spela division 2-fotboll igen.

– Jättekul. Vi har kämpat länge för det hr och kört på hårt varje träning, skönt att det gav utdelning. Jag tror att anledningen till att vi vinner serien är för att vi hållit en hög jämnhet över längre tid och spelat som ett lag i stället för att förlita oss på individuella prestationer, säger Andréa Staum Eriksson.

Blev det något firande?

– Det blev lite firande på plats efter sista matchen mot Kronan. Men vi kommer nog fira mer på Fotbollsgalan senare i år.

16-åringen slutade tvåa i seriens skytteliga med sina 15 fullträffar. Det var bara Qbiks veteran Sandra Alexandersson som gjorde fler (21).

– Jag är nöjd med min egna säsong, även fast man haft lite motgångar ibland. Jag känner att jag kunde gjort fler mål och det är ingen hemlighet att jag gärna hade velat vinna skytteligan. Men en andraplats är inte dåligt med tanke på hur många bra spelare det finns i serien.

Kan byta klubb

Staum Eriksson har tillhört Eda sedan barnsben men har ni i höst flyttat till Torsby för att börja på fotbollsgymnasiet.

Huruvida det blir en fortsättning i Eda för den U-landslagsmeriterade anfallaren återstår att se.

– Jag funderar på att byta till Torsby IF eftersom det hade underlättat en hel del, annars hade jag behövt pendla cirka 50 minuter fram och tillbaka ett par gånger i veckan. Men än så länge är inget klart, jag ska ta mig en funderare.

Skulle det bli en övergång till Torsby väntar nästa säsong ett möte mot gamla lagkamraterna i Eda då båda lagen kommer spela i samma division 2-serie.

– Det kommer bli väldigt speciellt i så fall. Jag har spelat med många av dem i väldigt många år så det hade varit kul att få möta dem.

Artikeltaggar

Andréa Staum ErikssonEda IFFotbollVärmlandstoppen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.