Hoppa till huvudinnehållet

54-årig man ofredade 24 år yngre kollega sexuellt: ”Har du haft sex med en man”

Publicerad:
Foto: Helena Karlsson

Under ungefär ett år ska den 24 år äldre manliga kollegan ha skickat minst sagt olämpliga meddelanden till den kvinnliga kollegan.

Till slut fick hon nog och anmälde – och nu åtalas mannen för sexuellt ofredande.

Själv menar mannen att meddelandena är en del av en jargong.

På privattid, oftast på helger, sent in på kvällarna och nätterna ska 54-åringen ha skickat mängder av sexuellt anspelande frågor och meddelanden till sina kvinnliga kollegor. En av dem ska dock ha känt sig mer utsatt än de andra, något som vittnen också bekräftat, vilket ledde till att hon i mitten av 2021 anmälde mannen för sexuellt ofredande.

I förhör berättar hon att det inte har spelat någon roll om hon har svarat på mannens meddelanden eller inte för att han ändå ”håller en dialog med sig själv”. Hon misstänker att han skriver efter att ha druckit alkohol, för flera gånger ska det ha hänt att han raderat meddelanden eller hela konton morgonen efter.

– Det är riktigt vidriga grejer han skriver, säger hon till förhörsledaren.

I skärmdumpar som finns med i förundersökningsprotokollet syns det hur mannen regelbundet, via sms, Messenger och Instagram, frågat om kvinnans homosexualitet, velat veta mer om hennes sexuella preferenser och om hon har något sexuellt intresse för honom.

Han har skrivit att han är ”barnsligt förtjust i fitta” och otaliga gånger använt ordet ”häftigt” i meningar som ”vare sig det är en fitta eller kuk, häftigt”. Han har också, klockan halv fem en morgon, citerat den kända A star is born-filmlåten Shallow – helt utan kontext.

Allt detta trots att kvinnan vänligt men bestämt både i klarspråk och i visat ointresse förklarat att hon inte uppskattar den sortens kontaktförsök från honom, som vid ett tillfälle när mannen ställde en av sina frågor:

– När kände du att du var lesbisk? frågar han i ett meddelande.

– Konstig fråga, när kände du att du inte tål långburk? blev svaret från kvinnan.

I polisförhör med 54-åringen menar han att han blivit utfryst och mobbad på jobbet och att det han skrivit och sagt till kvinnan är en del av arbetsplatsens jargong – att han bara ”raljerar på samma sätt som hon har gjort”.

– Jag har skrivit att jag skulle sätta på henne. Jag anser att jag har sänkt mig till hennes nivå och kastar ord så som hon kastar ord, säger han i förhör.

Artikeltaggar

ÅtalBrott & blåljusBrott, lag och rättSexuellt ofredandeVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.