Hoppa till huvudinnehållet

Torin (M) besviken: ”Ger upp allt fokus på sakpolitiken”

Publicerad:
De närmaste fyra åren är det Linda Larsson (S) som ska styra Karlstads kommun. Alexander Torin (M) är gruppledare för det största oppositionspartiet.
De närmaste fyra åren är det Linda Larsson (S) som ska styra Karlstads kommun. Alexander Torin (M) är gruppledare för det största oppositionspartiet. Foto: HP Skoglund

Det blågröna styret sprack eftersom C och MP vägrade ge SD inflytande. Det menar Alexander Torin (M):

– Förutsättningarna för ett fortsatt styre byggde på att det var okej att ta stöd av SD, säger han.

När Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna backade i valet landade det blågröna styret på 25 mandat, tre färre än den senaste mandatperioden, och en bra bit från de 31 mandat som krävs för majoritet.

Moderaternas gruppledare Alexander Torin verkade för att söka någon form av stöd från Sverigedemokraterna som har åtta mandat. Det gick inte hem hos hans tidigare koalitionskollegor.

– Jag har full respekt för att man landat i olika slutsatser när det gäller SD. Men jag tycker att det är tråkigt att man ger upp allt fokus på sakpolitiken till förmån för identitetspolitik och markeringar gentemot andra partier när man har en möjlighet att driva igenom sin egen politik, säger Alexander Torin och fortsätter:

– En borgerlig politik har bättre förutsättningar att genomslag i en borgerlig konstellation.

Nu kommer han att leda det största oppositionspartiet.

– Mitt uppdrag som gruppledare är att få genomslag för så mycket av vår politik som möjligt oavsett om vi sitter i ett styre eller i opposition.

Det inkluderar att söka stöd från såväl höger- som vänsterkanten.

– Det blir en viktig uppgift för mig att påminna styret att de faktiskt är ett minoritetsstyre. Vi är beredda att prata med alla partier. Jag upplever att det går att hitta samsyn med SD och V i olika frågor.

Tänker du på någon särskild fråga?

– Nej, inte nu, men jag är helt säker på att det kommer att komma en sådan fråga. Jag känner Karlstadspolitiken.

Karlstadpartiets Peter Sörensen fanns bland åhörarna när den grönröda koalitionen presenterade sin plattform.
Karlstadpartiets Peter Sörensen fanns bland åhörarna när den grönröda koalitionen presenterade sin plattform. Foto: HP Skoglund

Peter Sörensen, gruppledare för Karlstadpartiet, satt med som åhörare på måndagens pressträff. Han reagerade över Linda Larssons ordval när hon sa att hon fört samtal med alla partier utom SD.

– Det stämmer inte. Det har inte föregått något samtal mellan oss överhuvudtaget, säger han.

– Några partier har jag bara ringt, det är sant. Men många partier har varit tydliga med att de inte vill samarbeta med Karlstadpartiet, därav ledde det inte längre, kommenterar Linda Larsson (S).

Vänsterpartiets gruppledare Parvane Assadbegli är inte heller särskilt nöjd. Hon påpekar att ett minoritetsstyre är skört:

– 29 mandat räcker inte långt, de kommer att behöva stöd och våra fyra mandat kommer inte vara billiga. Vi vill se ett mer jämlikt och jämställt Karlstad och hade hoppats bli en del av ett vänsterstyre. Nu väljer S istället C och MP, och det är som det är. Det ska bli intressant att se vilken politik det innebär. S pratade i valrörelsen om att få bort marknadsskolor och privata äldreboenden, men det sa de inget om på pressträffen i dag.

Grönröda tar över makten – här är Karlstads nya styreLEDARE: Grönrött styre lägger efterlängtad fokus på välfärd och klimat

Artikeltaggar

Alexander TorinCenterpartietKarlstadLinda LarssonMiljöpartietPeter SörensenPolitikSverigedemokraternaVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.