LEDARE: Grönrött styre lägger efterlängtad fokus på välfärd och klimat

Ledare | Val 2022
PUBLICERAD:
Foto: HP Skoglund
Klimatomställning, fokus på välfärden och på jämlikhet. Det är Linda Larsson (S) löften till Karlstadsborna när hon på måndagen presenterade det rödgröna styre som nu tar över styret i kommunen.

Det gick snabbare för Linda Larsson (S) att sätta ihop sitt lag för styret av Karlstad, än det gör för Ulf Kristersson att få ihop sin regering. Ännu en av fördelarna med att inte tungt vila sitt maktinnehav på Sverigedemokraterna kan tro.

Det blir lite enklare att komma överens med Centern och Miljöpartiet. Inga stora grundläggande skillnader värderingar, det var ju helt uppenbart på måndagen. Larsson behöver till skillnad från Kristersson inte heller vara rädd för att behöva ducka samtal från medier söker kommentarer kring ännu ett rasistiskt utspel av sitt ”regeringsunderlag”.

Alla med basala mattekunskaper fattade redan på valnatten att det skulle bli maktskifte, men inte ens tio minuter innan presskonferensen nu på eftermiddagen kändes det ju helt självklart med vilken konstellation det skulle bli.

En ren rödgrön historia med S, V och MP skulle bara ge 29 mandat och öppna för möjligheten för partierna i opposition att gå samman i enskilda frågor och fälla viktiga beslut. Skulle Borlänge i Dalarna, av alla ställen, visa vägen för ett samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna? Där presenterades just ett sånt otippat samarbete bara häromdagen.

Eller skulle man falla till föga till slut och lägga till Karlstadpartiet Livskvalitet i mixen för att fixa en majoritet? Peter Sörensen föreslog det i ett tidigare utspel, men det visade sig inte locka något parti. Med rätt. Att låta en majoritet vila på två bräckliga mandat från KPL skulle troligen bara öka blodtrycket på övriga partier.

För den som inte förstår varför står svaret fortfarande på Karlstad kommuns hemsida under fliken kommunfullmäktige där det listas partier och mandat. ”Övriga partier i kommunfullmäktige är … Karlstadpartiet Livskvalitet med 3 mandat. Två av Karlstadpartiet Livskvalitets representanter har valt att lämna partiet och blir därmed politiskt oberoende.”

Partiet har inte kunnat uppvisa någon enighet under mandatperioden och har en del att bevisa som trovärdig samarbetspartner.

Så till slut fanns egentligen bara en rimlig konstellation kvar i lådan, även den rödgrön: Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet. Linda Larsson har lyckats locka över två av de fem partier som styrt den gångna mandatperioden. Centerpartiet gör det till ett blocköverskridande samarbete och är väl troligen också varför Vänsterpartiet inte ombetts vara med.

Men det blir ett minoritetsstyre även denna gång. Men ett starkare än det nu avgående. I teorin skulle det alltså vara möjligt för oppositionspartierna att gå ihop och fälla S, C och MP – men precis som det inte var så sannolikt under innevarande mandatperiod så ser det inte mer sannolikt ut framöver.

Men det har krävts och kommer även fortsättningsvis kräva ödmjukhet av Socialdemokraterna. Det har på så många olika håll i landet blivit uppenbart att partiets relativa storlek skrämmer möjliga samarbetspartners som är rädda att sväljas upp i ett samarbete, att S ska lägga beslag på alla tunga poster och på allt syre vid pressträffar.

Kanske hade Larsson detta i bakhuvudet när hon glatt presenterar ett ”grönrött” samarbete – och därtill lät kollegorna Frida Pettersson (C) och Monika Bubholz (MP) hålla låda längre än hon själv vid pressträffen.

Och för båda samarbetspartier blir det en chans att hitta hem. Miljöpartiet som backat nationellt, åkt ur regionen helt och fortsatt backa i kommunen måste hitta sin roll som annat än ett grönt alibi i ett blågrönt styre.

För Centerpartiet innebar valet samma kalldusch när inte minst landsbygdsväljarna vände dem ryggen. Tappade mandat på riksplanet, ett riktigt ras inom regionen och ett tappat mandat i kommunen hade kunnat leda till en mandatperiod med noll reell makt och inflytande på den förda politiken. Istället för C nu en ny chans.

Partiledarna tycktes rörande överens. ”Vi har mycket gemensamt”, betonade Bubholz. Pettersson nämner likheterna som folkrörelsepartier. ”Vi trivs väldigt bra ihop”, sammanfattar Larsson – som nu äntligen efter många långa år fått revansch.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.