Hoppa till huvudinnehållet

Harriet bytte servering på Kungsgatan till turistande på Sri Lanka

Publicerad:
Djur har alltid varit viktiga för Harriet. Här är hon på promenad med hunden Bobo. Foto: Privat

Hon var hela Kungsgatans servitris under 20 år, men hennes karriär var längre än så. Efter nästan 40 år i branschen lämnade Harriet Sveriges krogar för Sri Lankas turistnäring.

Redan när hon var 18 år visste Harriet Fredriksson vad hon ville göra. Hon ville jobba som kallskänka och flyttade från Köla till sin moster i Karlstad, där jobben fanns. Harriet Fredriksson skulle få vara elev på Statt.

– Men de betalade ingenting, och jag behövde ju lön. Så det blev ingenting med det, berättar hon.

Istället påbörjade hon en utbildning inom hotell och restaurang. Två år senare, 1979, var hon klar och fick jobb direkt på OK Motorhotell.

– Jag fick anställning som kallskänka först och arbetade som det ett tag. Sedan såg jag hur servitriserna arbetade – de fick ju dricks, säger Harriet Fredriksson.

Efter det blev det servis för hela slanten.

"Inbyggt i kroppen"

Under 20 års tid hittades Harriet Fredriksson på Kungsgatan i Karlstad. Hon kom att bli ett välbekant ansikte för gästerna.

Harriet, när hon var servitris på Pitchers i Karlstad.
Harriet, när hon var servitris på Pitchers i Karlstad. Foto: Helena Karlsson

Tack vare sin förmåga att möta kunderna och se personen bakom gästen, blev hon också mycket omtyckt.

– En får vara lite människokännare. Jag har alltid haft lätt för att ta människor. Du måste kunna se från person till person vad det är för typ av gäst, och möta den så som det passar bäst.

Att Harriet var bra med gästerna snappade även hennes chef upp, och hon blev ombedd att lära upp nya servitriser hur de skulle föra sig på jobbet.

– Men då fick jag säga nej, det kan jag inte lära ut. Jag har det inbyggt i kroppen, det kommer naturligt.

Förändringens tider

Under sina år i krogbranschen hann hon med att uppleva hur klimatet förändrades. En nymodighet som var mycket välkommen var långbyxorna som tog över efter kjolen.

Istället för att klä sig i tighta nylonstrumpor och trycka ner fötterna i små, kvävande skor kunde ett par långa byxben dölja ett par bekväma gymnastikskor.

– Det var himmelriket, minns hon.

Idag har långbyxorna bytts ut mot shorts och flip-flops. Sedan 2018 bor Harriet Fredriksson nämligen på Sri Lanka. Att det blev just Sri Lanka var från början en slump.

Harriet har försökt lära sig Singalesiska, som lokalbefolkningen pratar, men säger att det var svårt. Bokstäverna tycker hon ser ut som virkade grytlappar.
Harriet har försökt lära sig Singalesiska, som lokalbefolkningen pratar, men säger att det var svårt. Bokstäverna tycker hon ser ut som virkade grytlappar.

– Det gick fort att boka. Jag funderar inte så mycket, utan loggar på mig och tar första bästa resa. Den här gången blev det ett nytt resmål. På Sri Lanka.

Hemkommen efter semestern började en tanke att gro hos henne. Efter ytterligare fyra resor till landet hoppade hon i mars 2018 på ett plan utan att ha en returresa bokad, flyttlasset gick.

För att få fler att ta del av landets bästa sidor startade Harriet Fredriksson en turistbyrå.

Varma värmlänningar

Skillnaderna mellan Sverige och Sri Lanka är främst klimatet. Medans Sri Lanka har det varmare än Värmland, beskriver Harriet Fredriksson att folk i Värmland är varmare än folk på Sri Lanka.

– Folk är mer öppna i Värmland. När jag är ute och går på morgonen på Sri Lanka hälsar jag på folk, men då tittar de på mig som om jag är dum i huvudetFtra.

Förutom att arbeta i Karlstad har Harriet gästspelat i både Stockholms och Linköpings krogliv. På Grand Hotell i Saltsjöbaden arbetade hon även som hovmästare.

En och annan kunglighet kan hon också bocka av, och hon har även jobbat tre gånger med att servera på Nobelbanketten.

– Det enda tråkiga med det var trappan. Men vi fick provgå två gånger, så vi vet var vi skulle sätta fötterna. Du kan inte gå vanligt, utan du behöver skrida ner för trappan. Trappstegen är så djupa att du behöver dra ut på stegen.

Ett frukstånd i Sri Lanka. Till följd av oroligheterna som har varit har frukten blivit dyr, berättar Harriet.
Ett frukstånd i Sri Lanka. Till följd av oroligheterna som har varit har frukten blivit dyr, berättar Harriet.

Den forna servitrisen är tacksam för den karriär hon haft, och tänker tillbaka på tiden på Kungsgatan med glädje.

– Jag har fått uppleva så otroligt mycket saker. Både det ena och det andra. Och det tredje också, för den delen. Gästerna har alltid visat mig en stor respekt. Sedan är jag bara en vanlig människa. En vanliga ”servitrasa”, som de säger.

Någon chans att få återse Harriet på Kungsgatan verkar det dock inte finnas.

– Jag kommer bo kvar här på Sri Lanka. Jag har ingenting kvar i Karlstad att flytta dit för.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilKarlstadKrogprofilerKungsgatan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.