LEDARE: Herregud Moderaterna, vilka dörrmattor ni är!

Ledare
PUBLICERAD:
Sveriges riksdag. Nu blir det tunga poster för Sverigedemokraterna i riksdagens utskott.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverigedemokraterna får ordförandeposten i riksdagens justitie- och utrikesutskott och viceordförandeposten i försvarsutskottet.

Partiet med i särklass flest för brott dömda företrädare får ordförandeposten i justitiedepartementet!

Partiet som omvärlden tämligen samstämmigt efter valframgångarna dömt ut som högerextrema med rötter i nazismen, får ordförandeposten i utrikesutskottet!

Partiet som så sent som i mars i år, en månad efter Rysslands invasion av Ukraina, tvingades sparka sin företrädare i försvarsutskottet efter att han spridit konspirationsteorier om ukrainska biologiska vapen och påståenden om att Ryssland och Putin ”befriar det ukrainska folket efter åtta år av folkmord och etnisk rensning”. Det partiet får nu viceordförandeposten i försvarsutskottet!

Om omvärlden var chockad över att SD släpptes in i regeringsunderlaget efter valet, vad ska de säga nu när uppdragen fördelas? Och vilka skandalomsusade företrädare placeras på posterna?

– Jag tror att en del chockvågor går genom svenska samhället när man ser detta, kommenterar Lena Hallengren, ny gruppledare för S i riksdagen och avgående socialminister till TT.

– Jag tror att det även gäller internationellt, inte minst bland många av de länder som givit oss försvarsgarantier, till exempel USA. Hur ska de förstå den här positioneringen med de Rysslandskopplingar som visat sig?

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar twittrade i sin tur:

”Moderaterna har valt att måna om sina relationer med SD istället för Sveriges relationer med omvärlden. Det är mycket oansvarigt och olämpligt. Kanske är det Italien och Ungern som de tänker sig ha bäst relationer med. Men det är inte det bästa för Sverige.”

Det är genant hur SD styr och ställer i regeringsbildningen. De framträdande utskottsplatserna i sig har inte överdrivet mycket makt, annat än symboliskt. Men för sverigedemokrater betyder å andra sidan symboliska vinster precis allt. De vill ta plats utan att tvingas ta ansvar. Och Moderaterna lägger sig platt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.