Hoppa till huvudinnehållet

Psykisk ohälsa bland unga ökar: ”Många elever får en allt större skolfrånvaro”

Publicerad:
Måndagens informationsträff riktar sig till vårdnadshavare eller andra viktiga vuxna med barn och unga i årskurserna 6 till och med trean på gymnasiet.
Måndagens informationsträff riktar sig till vårdnadshavare eller andra viktiga vuxna med barn och unga i årskurserna 6 till och med trean på gymnasiet. Foto: Daniel Olausson

På måndag träffar polisen, socialtjänsten och skolan vårdnadshavare med barn och ungdomar i skolan i Hagfors.

Ett rent informationsmöte i förebyggande syfte.

– Vi tror på samverkan mellan starka aktörer, säger Carina Ek-Stenmark, rektor på Älvstrandsgymnasiet.

En liknande informationsträff med samma aktörer anordnades i januari 2018. Då på grund av en ökad droganvändning bland ungdomarna.

Någon sådan utlösande faktor finns inte direkt idag, förklarar Carina Ek-Stenmark.

– Nej, det är på ett generellt plan, droger finns ju alltid i samhället, men det har inte eskalerat eller något sådant, säger hon.

– Vi tycker att det ändå kan vara bra att få information från polisen kring vad man som vårdnadshavare kan vara observant på. Det har ändå gått några år sedan vi träffades senast och det har tillkommit nya föräldrar, men vi tänker också att det med tanke på den samhällsutveckling som sker med mycket psykisk ohälsa och att det har varit turbulent på en hel del skolor runt om i Sverige och världen behöver hjälpas åt.

Carina Ek-Stenmark förklarar att tanken är att anordna den här sortens informationsträffar med jämna mellanrum.
Carina Ek-Stenmark förklarar att tanken är att anordna den här sortens informationsträffar med jämna mellanrum. Foto: Daniel Olausson

Exakt vad måndagseftermiddagens informationsmöte är tänkt ska landa i är svårt att säga på förhand, men under en timme är tanken att såväl polisen som socialtjänsten och skolan ska få redogöra för sina verksamheter och hur de jobbar förebyggande mot barn och unga.

Träffen riktar sig till dem med barn i årskurs sex och upp till och med trean på gymnasiet och Carina Ek-Stenmark har redan känt av ett stort intresse för att delta.

– Det vi i skolan ser att vi har störst bekymmer med just nu, och som man också ser hos socialtjänsten är att många elever får en allt större skolfrånvaro. Vi ser ett mönster i det, och med tanke på att skolan är den största friskhetsfaktorn för ett bra vuxenliv så är det viktigt att få eleverna till skolan.

Den förra träffen genomfördes alltså 2018 och redan då var tanken att anordna dem med jämna mellanrum. Med pandemin bakom oss ser Carina Ek-Stenmark stora vinster i att träffa och informera vårdnadshavare mer frekvent framöver.

– Vi tror på samverkan mellan starka aktörer och det är viktigt också att vi får med vårdnadshavarna, för de står ju allra närmast ungdomarna.

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumÄlvstrandsgymnasietCarina Ek StenmarkHagforsMotion och hälsaPsykisk ohälsaSkola och utbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.