LEDARE: Sorry, ett historiskt svek blir inte mindre för att det känns jobbigt

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Centerpartisten Nils-Erik Mellström i Filipstad blir historisk. Men inte på ett positivt sätt.
Foto: Göran Persson
Hur sjutton mår Centern egentligen? Partiet backade i valet på alla nivåer. Över hela Värmland. Trots det sitter man på sina håll på vågmästarplats och kan bestämma vilket block som med deras hjälp kan ta makten. En avundsvärd position kanske, om det inte vore för att praktiskt taget alla samarbeten i ett högerblock innebär att de öppnar dörren för Sverigedemokraterna.

I Filipstad har partiet redan fallit till föga för lockropen om maktskifte med aktivt stöd av SD. Den första, men sannolikt inte sista Värmlandskommunen vari Centern står beredd att svika sina övertygelser. Grattis till detta epokskifte. Kanske ansluter sig fler lokala centerpartier. Förhandlingarna om vilka som ska styra exempelvis Region Värmland kan väl antas förhalas just nu av liknande lockrop.

Tillsammans har M, L och C i Filipstad en tredjedel av väljarna bakom sig, 33,7 procent eller tolv av 37 mandat. De behöver SD och de är uppenbarligen beredda att, likt Ulf Kristersson, bereda väg för sverigedemokratisk makt över vilken politik som ska genomdrivas i kommunen.

Så länge centerpartisterna slipper prata direkt med dem, vill säga. Moderaterna får sköta förhandlingarna.

Bara där i den naiva uppfattningen att det nog ändå inte är så illa att göra sig beroende av SD om samarbetet sker via ombud, fattar man varför tre (av inte så många) medlemmar i C i Filipstad lämnade partiet omedelbart häromveckan efter det partimöte som landade i detta uppseendeväckande vägval.

”Vänstern har inte heller nån klockren historia”, försöker gruppledaren Nils-Erik Mellström värja sig nu. Fattar man inte skillnaden så är det ju just detta: V har en solkig historia medan SD har en solkig nutid. Vilka V-skandaler känner Mellström ligger V i fatet just nu? Vilka av bara den senaste veckans SD-skandaler viftar han behändigt bort?

”Någonstans legitimerar vi ju indirekt Sverigedemokraterna”, säger Mellström dystert till Dagens Samhälle. Till VF menar han att det är ”på gränsen till hyckleri”.

Man riktigt ser Centerledarens krumbukter för att slippa acceptera det egna agerandet. Men lägger man den avgörande rösten för att ge Sverigedemokraterna en maktposition i kommunen handlar det inte om någon ”indirekt” legitimering. Den är i allra högsta grad direkt.

Och det ÄR hyckleri, inte bara på gränsen, att sitta och nästan gråta ut i diverse medier om vilken ”oerhört plågsam” sits man sitter och hur ”SD:s politik ligger i stora stycken så långt från vad jag själv står för som man kan komma” – och sedan ändå bestämmer sig för att det viktigaste ändå är att peta Socialdemokraterna.

Filipstad har varit något av en krigsskådeplats för den främlingsfientliga högern. Grogrunden har funnits där i decennier i utflyttning, tomma fastigheter, lågutbildad befolkning, dålig ekonomi, svagt näringsliv, arbetslöshet – och på senare år omfattande flyktingmottagande och en helt orättfärdig behandling av staten när det gäller att finansiera det mottagandet och integrationen långsiktigt.

Och då är det lätt att piska upp stämningen och skylla allt jobbigt på utlänningarna.

Man hoppades mycket på det tillfälliga statsbidrag som skulle hjälpa extra utsatta kommuner och regioner att få ordning på ekonomin. Utfallet för Filipstad blev dock blygsamt, inte ens en tiondel av pengarna man ansökt om beviljades.

– Ytterligare en signal om att staten inte är beredd att ta sitt ekonomiska ansvar som de satt vissa kommuner i genom att ta ett stort nationellt ansvar för flyktingmottagande och sedan skicka över ansvaret för detta på kommunerna, menar kommundirektören Hannes Fellsman till SVT Värmland.

Det ger främlingsfientliga krafter vatten på kvarn. ”Kolla Filipstad”, säger de hånfullt. ”Sa inte politikerna att flyktingmottagandet skulle vara en vinst för kommunerna? Var är den vinsten nu?”

I Filipstad blev SD näst största parti i riksdagsvalet. Alternativ för Sverige blev största parti bland småpartierna utanför riksdagen.

I skolvalet i Filipstad blev SD det i särklass största partiet med 44 procent av rösterna.

Det är en protest, absolut. Men inte sjutton sitter SD med några lösningar. Skuldbeläggande är deras grej, inte lösningar.

Och nu öppnar Centerpartiet dörren för dem i Filipstad för att de inte längre orkar leva upp till sina värderingar.