Hoppa till huvudinnehållet

Först in på nya området: ”Hittills är ungefär hälften av lägenheterna uthyrda”

Publicerad:
Daniel Eriksson, projektingenjör på Consto, och Magnus Henriksson, vd för NWT fastighet, visar upp en köket till en trerummare i projektet vid Tullholmsviken.
Daniel Eriksson, projektingenjör på Consto, och Magnus Henriksson, vd för NWT fastighet, visar upp en köket till en trerummare i projektet vid Tullholmsviken. Foto: Nellie Laine

De första hyresgästerna flyttade in i somras.

På fredag inleds nästa etapp med hyresgäster i projektet som totalt omfattar 132 hyresrätter vid Tullholmsviken.

– Hittills är ungefär hälften av dem uthyrda, säger Magnus Henriksson, vd för NWT fastighet.

Det byggs för fullt på den gamla KF-tomten som håller på att omvandlas till ett stort bostadskvarter. NWT fastighet har kommit längst av de byggföretag, det är drygt en handfull, som köpt mark på det tidigare industriområdet.

NWT:s tårtbit består av 132 hyresrätter fördelat på fyra byggnader som ligger i anslutning till det 16 våningar höga landmärket med 62 bostadsrätter och en Coop-butik på markplan.

I lägenheterna ingår mikro, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare.
I lägenheterna ingår mikro, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare. Foto: Nellie Laine

– Egentligen är det ett tredelat projekt. Vi har hyresrätterna, sedan har du bostadsrättsföreningen och så har Löfberg de kommersiella ytorna och parkeringsgaraget, förklarar Magnus Henriksson.

Första inflyttning till höghuset sker i december. Samtidigt inledes den tredje och sista etappen med 65 hyreslägenheter, företrädesvis mindre lägenheter på ett rum och kök med loftgång.

– Det är för ettorna som vi ser som den stora utmaningen. De stora lägenheterna är populära. Överlag går uthyrningen bättre än vi räknat med, säger Henriksson.

Nya Tullholmen växer fram på gamla KF – drygt 1 500 bostäder

De första hyresgästerna flyttade in i juli och på fredag får hyresgästerna i etapp två sina nycklar.

Här kan man få en god vy över centrala Karlstad konstaterar Magnus Henriksson.
Här kan man få en god vy över centrala Karlstad konstaterar Magnus Henriksson. Foto: Nellie Laine

Lägenheterna varierar i storlek från ett till fyra rum och kök. Hyresnivån börjar på 6 700 kronor.

– Det finns ingen tvättstuga i källaren utan lägenheterna har egen tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin och mikro, säger Magnus Henriksson och tittar ut över centrala Karlstad från köket i en av trerummarna.

– Härifrån får man en rogivande utsikt på morgonen, säger han och kan med lätthet se Domkyrkan torna upp sig i stadsmiljön.

Enrumslägenheterna, som blir inflyttningsbara i december, byggs med loftgång. Inom några veckor blir innergården klar.
Enrumslägenheterna, som blir inflyttningsbara i december, byggs med loftgång. Inom några veckor blir innergården klar. Foto: Nellie Laine

Stora fönster som genererar ett rejält ljusinsläpp är ett genomgående tema i projektet. Lägenheterna har antingen balkong ut mot omgivningen eller in mot en innergård som färdigställs om några veckor.

– Innergården, med både hård- och grönytor, blir gemensam för alla inklusive bostadsrättsföreningen. Det blir bland annat en gemensam grillplats, säger Magnus Henriksson.

De första hyresgästerna flyttade in i somras.
De första hyresgästerna flyttade in i somras. Foto: Nellie Laine

Lägenheterna som har balkong i sydost får vattenutsikt mot Tullholmsviken. Det gäller även när området är färdigbyggt skjuter Magnus Henriksson in.

– Bygghöjden sänks ju närmare vatten man kommer plus att det kommer att löpa ett gångstråk från Stadsträdgården precis här, säger han och pekar ut över byggområdet.

Lägenheterna med balkong mot Tullholmsviken får en fantastisk utsikt.
Lägenheterna med balkong mot Tullholmsviken får en fantastisk utsikt. Foto: Nellie Laine

35 parkeringsplatser ska fördelas på 132 lägenheter. Det uppfyller Karlstads kommuns norm. Magnus Henriksson tror att utbudet motsvarar efterfrågan.

– Det tror jag. Vill man bo centralt är det inte alltid man behöver bil, framför allt inte de som bor i ett rum och kök. Där tror vi på många yngre hyresgäster, säger han.

Daniel Eriksson och Magnus Henriksson tittar ut från en av balkongerna.
Daniel Eriksson och Magnus Henriksson tittar ut från en av balkongerna. Foto: Nellie Laine

Med tillskottet kommer NWT att förfoga över ett bestånd på 470 hyreslägenheter.

– Det här projektet är en stor del av helheten. De senaste två åren har vi färdigställt 330 lägenheter. Vi vill växa, säger Henriksson.

När Coop Tullholmen slår upp portarna för första gången är inte bestämt. Det blir i alla fall innan julhandeln.

Vissa av lägenheterna har balkong mot innergården.
Vissa av lägenheterna har balkong mot innergården. Foto: Nellie Laine
Det byggs för fullt vid Tullholmsviken. Ett helt nytt bostadskvarter ska växa fram. Öppningen till höger i bild är inkörsporten till garaget.
Det byggs för fullt vid Tullholmsviken. Ett helt nytt bostadskvarter ska växa fram. Öppningen till höger i bild är inkörsporten till garaget. Foto: Nellie Laine
På fredag får ytterligare 35 hyresgäster nycklar till sina nya lägenheter.
På fredag får ytterligare 35 hyresgäster nycklar till sina nya lägenheter. Foto: Nellie Laine
Magnus Henriksson är VD för NWT fastighet.
Magnus Henriksson är VD för NWT fastighet. Foto: Nellie Laine

Artikeltaggar

Bostad och byggenCoopDaniel ErikssonFastigheterHyresrätterKarlstadKarlstads kommunLägenheterMagnus HenrikssonStadsträdgårdenTullholmenTullholmsviken

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.