Hoppa till huvudinnehållet

Säffle-entreprenör – en av finalisterna i tävlingen Årets Unga Idé

Publicerad:
Tobias Söderbom Olsson från Säffle är en av de fem finalisterna.
Tobias Söderbom Olsson från Säffle är en av de fem finalisterna. Foto: Oskar Omne

Fem unga entreprenörer tävlar om tre stipendium på 50 000 kronor. Vinnarna utses den 14 oktober.

Det är organisationen Företagarna som årligen lyfter fram unga entreprenörer i syfte att kunna hjälpa dem förverkliga sin idéer. Günter Mårder är vd på Företagarna.

– Vi är otroligt stolta över att få presentera årets finalister. De är sanna förebilder som genom sina företagsidéer hittar lösningar på dagens och framtidens problem, säger han.

En av de fem finalisterna kommer från Säffle. Han är 26 år, heter Tobias Söderbom Olsson och arbetar på företaget Wood Tube Sweden AB.

Företaget utvecklar och säljer reglar för innerväggar som är gjorda helt i papper. Tanken är att kunna ersätta stål för att kunna bygga mer klimatsmart. Affärsidén kommer alltså från att man med sin kompetens inom pappersteknik vill kunna möta efterfrågan som finns hos byggbranschen i att bygga hållbart.

Han tävlar mot fyra andra entreprenörsidéer.

Alexander Olivera från Malmö som utvecklat en mjukvara som förutspår klimatpåverkan från byggprojekt i planeringsstadiet.

Siddhartha Khandelwal från Göteborg som hittat ett unikt sätt att analysera människans gångmönster.

Duon Ellen Andreasson och David Albinsson, också från Göteborg, som med ett nytt instrument ger forskare ett nytt sätt att studera biomolekyler som proteiner, DNA och RNA som kan göra att man kan förstå sjukdomar och utveckla läkemedel och vaccin.

Avslutningsvis Madeleine Gustavsson och Axel Blomé, även de från Göteborg, som utvecklat ett AR-verktyg som förenklar navigering och förbättrar visualisering under titthålskirugi vid canceroperationer. Tumören kan då tas bort med större precision och större säkerhet.

14 oktober utses de tre vinnarna.

Artikeltaggar

FöretagandeFöretagarnaNäringslivSäffleStipendier

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.