Hoppa till huvudinnehållet

Kommun ökade bidrag till evenemang – idrottsprofil kritisk: ”Ingen realism”

Publicerad:
Klarälvsloppet arrangerades i helgen och i ansökan hoppades arrangören på över 1 000 personer. Men nådde knappt hälften Foto: Helena Karlsson

Årligen har flera kommuner och även Region Värmland stöttat Klarälvsloppet AB med stora belopp i hopp om turistnäring och hotellnätter.

Karlstad kommun ökade till och med sitt stöd 2022 – samtidigt var inte deltagarantalet i närheten av de siffror kommunen fattat beslut på.

– Det stämde inte alls överens, konstaterar kommunalråd Frida Pettersson (C).

Arrangemanget Klarälvsloppet sträcker sig från Hagfors i norr till Karlstad i söder. 2017 arrangerades loppet för första gången med ambitionen om att bli ett Vasalopp på rullskidor. Förutom en elitklass där bland andra Petter Northug varit med i flera upplagor ska en stor bas av deltagare bestå av motionärer.

Förutom rullskidor arrangeras även cykellopp och löpning över olika distanser.

Våren 2017 berättade ledningen att de hoppades nå 30 000 deltagare 2019. Hösten 2019 reviderades den målsättningen till 10 000 deltagare 2022. I den ansökan som skickades in till kommunen 2021 går att läsa att den långsiktiga ambitionen alltjämt var att nå 30 000 deltagare.

2021 stannade antalet deltagare på strax över 1 000 personer. Mot 2022 fortsatte bolaget ha höga ambitioner och Karlstad kommun ökade sitt stöd från 300 000 till 500 000 kronor.

Men när antalet deltagare summerades i söndags hade antalet halverats från året innan. En som är kritisk mot kommunens sätt att inte säkerställa att ansökan är rimlig och hållbar är idrottsprofilen Ulf Karlsson. Som riktat kritik mot Karlstad kommun i ett Facebookinlägg.

– Det finns ingen realism i siffrorna som presenterats när det gäller starter och antalet övernattningar. Det har kommunen en skyldighet att ha koll på när det handlar om så mycket pengar. Då reagerar jag som skattebetalare för det är illa behandlat – det finns inga proportioner mellan loppets storlek och vad det ger kommunen, säger han.

”Dåligt regelverk”

Han anser att kommunen har ett för dåligt regelverk – men också känsla för vilka arrangemang som dels gagnar invånarna i kommunen samt vad som är rimligt.

– Kommunen har i det avseendet varit för godtyckliga och har ett för dåligt regelverk. Någon fingertoppskänsla för att känna in arrangemang måste finnas. Allt ska inte vara fyrkantigt med regler, men i det här fallet har det gått alldeles för långt godtyckligt.

Det är som sagt inte enbart Karlstad kommun som stöttat Klarälvsloppet AB. VF har tittat närmare på tidigare ansökningar och den största bidragsgivaren historiskt har varit Region Värmland.

Även mindre kommuner som Hagfors, Forshaga, Munkfors har bidragit genom åren. Om än med mindre summor än Karlstad kommun och Region Värmland.

Redan 2016 bidrog Region Värmland med 400 000 kronor till en förstudie. Samt till de tre inledande arrangemangen 2017, 2018 och 2019 med totalt 1,5 miljoner kronor.

2020 ställdes loppet in men 2021 stöttade återigen Region Värmland tävlingen med 500 000 kronor – från regiondirektörens budgetpost för oförutsedda utgifter.

– Du kan kalla det en skandal, säger Karlsson och fortsätter:

– Vad ger detta Värmland? Regionen har som uppgift att sätta Värmland på kartan men bör ju också se realismen i vad de satsar och vad de får tillbaka.

Ulf Karlsson är kritisk mot att kommunen inte säkerställer att evenemang håller vad de lovar.
Ulf Karlsson är kritisk mot att kommunen inte säkerställer att evenemang håller vad de lovar. Foto: Helena Karlsson

Är det inte rimligt att satsa på något som har potential?

– Det kan det absolut vara i ett tidigt skede om det är en bra idé. Sen måste man år för år se om utvecklingen går åt rätt riktning och utifrån det ompröva stödet. Inte per automatik strö ut pengar. Går inte arrangemanget i rätt riktning då får man bromsa tills man ser att det händer något.

Finns det någon pandemifaktor?

– Motionslopp generellt har minskat lite grann, det har det gjort – men inte 2019. Det går i efterhand att göra en utvärdering och formulera ett bidrag lite olika och reglera utifrån utfallet och ta tillbaka pengar om det inte motsvarar ansökan. Jag var nere vid målområdet själv och såg omkring 100 personer, det ger inte kommunen någonting, säger han.

”Många tusenlappar”

Frida Pettersson (C) har varit med och beslutet i frågan om stöd från Karlstad kommun. När VF pratar med henne på onsdagen är hon medveten om att arrangemanget inte motsvarade förväntningarna.

– Nej, det var många tusenlappar och stämde inte alls överens. Samtidigt har pandemin ställt till det för alla, säger hon.

Frida Pettersson hade noterat att evenemanget inte nådde upp till målet sett till antal deltagare.
Frida Pettersson hade noterat att evenemanget inte nådde upp till målet sett till antal deltagare. Foto: Tommy Andersson

Vidare anser hon att kommunen bör vara en motor för att få igång arrangemang.

– Det behövs för att få igång saker, men jag tycker också att det är ett arrangemang som behöver stå väldigt mycket på sina egna ben.

Kan det påverka framtida ansökningar?

– Ansökan behöver vara trovärdig, sen ska vi få en återkoppling om ansökan stämde med det verkliga utfallet. Det är en balans, men får vi en ny ansökan behöver vi få förklarat varför det blev som det blev, säger Frida Pettersson.

Region Värmland gav sitt sista stöd, även då 500 000, 2021. Huruvida det skulle betalas ut något stöd eller inte till 2022 var uppe för diskussion.

– Vi har tagit ett principbeslut att inte ge bidrag till enskilda arrangemang. Utan i stället kan vi ge bidrag till RF-sisu som i sin tur kanaliserar bidrag där det behövs, säger Henrik Svensson som är folkhälso- och kulturdirektör hos regionen.

Stödet som betalats ut tidigare år kom till efter beslut från den tidigare organisationen – kommunalförbundet.

– De gav en del sådana riktade bidrag... Men vi har i uppdrag att ge stöd till hela länet, då blir det inte bra om vi sponsrar enskilda arrangemang, säger Henrik Svensson.

VF har sökt ansvarig för Klarälvsloppet AB, Glenn Olsson, utan framgång.

Här är Glenn Olssons nya uppdrag: ”Kommer bli spännande”

Artikeltaggar

Frida NilssonKlarälvsloppetLängdskidåkningRegion VärmlandUlf Karlsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.