Hoppa till huvudinnehållet

S hoppfulla om maktskifte i Karlstad: ”Inne på andra varvet med flera partier”

Publicerad:
Linda Larsson (S) har fortfarande gott hopp om att hitta stöd för att ta över makten i Karlstad.
Linda Larsson (S) har fortfarande gott hopp om att hitta stöd för att ta över makten i Karlstad. Foto: HP Skoglund

Drygt två veckor efter valet pågår förhandlandet för fullt i Karlstad. Det mesta lutar fortfarande åt en S-ledd koalition.

– Vi har pratat med alla partier utom SD, nu är vi inne på andra varvet – och vi ser många gemensamma beröringspunkter, säger Linda Larsson.

Det är hon och kommunalrådskollegan Anders Tallgren som utgör förhandlingsdelegation, och de har haft att göra under eftervalstiden. Både telefon- och fikamöten har avverkats, och några saker har utkristalliserats förutom att SD inte är med i matchen alls.

• Karlstadpartiet Livskvalitet har fått besked att de inte är aktuella i en samverkan. Detta eftersom gruppledaren Peter Sörensen av flera andra partier upplevs som svår att samarbeta med.

• Moderaterna är heller inte ett troligt alternativ. Dels eftersom partiet traditionellt varit Socialdemokraternas huvudmotståndare, dels skulle det föra upp SD som det största oppositionspartiet i Karlstad.

”Garant för minskat SD-inflytande”

– Det är i alla fall inte vi intresserade av. En röst på S ska vara en garant för minskat inflytande för SD, och ett samarbete med M skulle snarare stärka SD:s position, menar Linda Larsson.

Spekulationerna om hur koalitionen faktiskt kan komma att se ut har varit många. C och MP är två partier som ofta nämns. Det vill dock inte Larsson kommentera alls i nuläget:

– Jag vill gärna vara så transparent som möjligt så att väljarna förstår processen, men vi har en överenskommelse att så länge förhandlingarna pågår försöker vi hålla vad som sägs mellan oss. Det handlar om ömsesidig respekt. Det jag kan säga är att vi har många gemensamma beröringspunkter med flera partier.

Alexander Torin (M) har inte gett upp sina förhoppningar om fortsatt styre i Karlstad, men anser att S fortfarande har bästa förhandlingsläget.
Alexander Torin (M) har inte gett upp sina förhoppningar om fortsatt styre i Karlstad, men anser att S fortfarande har bästa förhandlingsläget. Foto: Tommy Andersson

På högerkanten har Alexander Torin (M) också fört samtal med de flesta partierna i fullmäktige, men han konstaterar att inte mycket förändrats sen valdagen:

– Det är fortfarande S som har den bästa förhandlingspositionen, sett till mandatfördelningen. Jag har noterat att flera partier har ”röda linjer” mot ett eller flera andra, men vi håller alla dörrar öppna. Vi får se vad som händer.

Bortre tidsgräns? Till Karlstadsfullmäktige 20 oktober ska ett nytt presidium klubbas, så nån vecka innan dess bör en uppgörelse vara på plats.

Artikeltaggar

Alexander TorinAnders TallgrenKarlstadLinda LarssonModeraternaPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.