Hoppa till huvudinnehållet

Inför elevborgarråd – först i Sverige: ”Elever känner oro inför klimatkrisen”

Publicerad:
Karlstads kommun är först i Sverige med arbetssättet.
Karlstads kommun är först i Sverige med arbetssättet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Karlstad blir första kommunen i landet som inför ett elevborgarråd för klimatet. Projektet är ett steg i kommunens klimatarbetet där syftet är att ge elever möjlighet att påverka framtiden.

Karlstad kommun fortsätter sitt klimatarbete i höst genom att införa ett elevborgarråd. Elever i årskurs 4–9 från samtliga kommunala grundskolor ges möjlighet att påverka framtidens Karlstad. Målet är att genom förslag kunna växla upp klimatomställningen och skapa framtidstro.

– Många elever känner oro inför klimatkrisen och det här är ett sätt att öka elevernas påverkansmöjligheter i den här komplexa frågan. Vi vill genom ett aktivt elevinflytande i klimatfrågor skapa ett elevborgarråd där våra elever ges möjlighet att bli nyfikna, modiga Karlstadsbor som känner hopp och handlingskraft inför framtiden, säger Johan Sjövall, utbildningschef grundskola, i ett pressmeddelande.

Personal och elever ska utbildas för att få en gemensam kunskapsgrund om klimatet. Sedan arrangeras en elevdemokratiworkshop under våren där de sammanställda förslagen ska bearbetas och lämnas över till beslutsfattare.

Elever i årskurs 4–9 från Karlstads kommunala grundskolor ges möjlighet att vara med och påverka framtidens Karlstad. Genrebild.
Elever i årskurs 4–9 från Karlstads kommunala grundskolor ges möjlighet att vara med och påverka framtidens Karlstad. Genrebild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Barn och ungas perspektiv

Arbetssättet är det första av sitt slag i Sverige och bakom initiativet står Karlstads kommun och den ideella föreningen Klimatklubben, som verkar för ökat klimatengagemang i samhället.

– Detta är ett sätt att lyfta barn och ungas perspektiv, höja deras röst och så klart skapa framtidstro genom att lyssna till dem, ta deras oro på allvar och ge utrymme till deras idéer och lösningar. De har rätt att vara delaktiga i omställningen – enligt Parisavtalet. Tillsammans med Karlstads kommun ska vi ge barn och unga arenan för att påverka och vara med och skapa en bättre framtid, säger Emma Sundh, medgrundare av Klimatklubben.

Elevborgarrådet är del av ett omfattande miljö- och klimatarbete inom barn- och ungdomsförvaltningen på kommunen och är en del i barn- och ungdomsnämndens uppdrag om att samverka med lokala föreningar för ökad hållbarhet.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunKlimatKlimatklubbenMiljö

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.