Karlstadsbaserade nätauktionsföretaget Klaravik har haft ett extremt 2022. Snittpriserna på tunga fordon har gått upp med 55 (!) procent.
– Det handlar om att nyare fordon säljs i allt högre grad, säger försäljningschefen Carita Nero.
Det var inte mer än lite drygt tio år sedan (april 2012) som Karlstadsduon Christian Lenander och Christian Knutsson startade Klaravik. Nischen: webb-baserade auktioner för begagnade maskiner, verktyg och fordon, riktat till företag, myndigheter och organisationer.
Sedan dess har företaget växt på ett närmast explosionsartat sätt. Detta mycket tack vare upplägget med lokala mäklare runt om i landet – i dag 57 stycken utspridda från Haparanda till Ystad – som assisterar i samband med försäljning. De är med och bidrar till runt 3 000 webbauktioner – per vecka!
Häromåret expanderade man även till Danmark och 2021 gav det en total omsättning på drygt tre miljarder kronor.
– Det har varit en häftig resa. Jag var själv tvåa in som anställd i företaget, och nu är vi 160 totalt. Ändå går vi rätt mycket under radarn för gemene man, om gemene man inte är spekulant på en hjullastare alltså. För företagen inom bygg och anläggning eller lantbruk och skogsbruk är vi nog desto mer kända, säger Carita Nero.
Det senaste året har hon och kollegorna på Klaravik noterat intressanta förändringar i köp- och säljmönstren. Totalt sett genomsnittspriset för tunga fordon gått upp med 55 procent.
Den genomsnittliga fordonet – exempelvis lastbilar eller lastväxlare – landade under januari–september på 250 000 kronor i slutpris. Samma period i fjol: 160 000 kronor.
– Det vi ser är inte att samma sorts fordon säljs till högre pris, utan snarare att betydligt fler nyare fordon lagts ut. Då ökar förstås även försäljningspriset. Varför det blivit så? Komponentbrist är en sak, pandemin som inneburit att färre nya lastbilar tillverkats påverkar också.
Carita Nero tror att företaget står väl rustade inför framtiden, även om den medför en lågkonjunktur:
– Det är ju mycket som talar för att det blir så med stigande räntor, el- och energipriser och drivmedelspriser. Men jag tror att begagnatmarknaden kommer att kunna stå sig väl. Det kommer alltid att finnas en efterfrågan på traktorer, lastbilar och andra maskiner och vi har flexibilitet för att anpassa oss om så krävs.
Hon pekar även på återbrukstrenden som stärkts de senaste åren, och som ligger väl i linje med företagets affärsidé.
– Men det allra viktigaste är att våra kunder, både säljare och köpare, är nöjda. Vi ser att många återkommer gång på gång, och vi lockar allt från storbolag till statliga myndigheter, kommuner och ned till småföretagare.