Det finns energi och i förlängningen även pengar att spara när du sitter bakom ratten.
Du kan låtsas ha ett ägg under gaspedalen, till exempel.
– Det är hemligheten, ler Birgitta Svensson, kultur- och näringslivschef i Munkfors kommun.
Vad vet Birgitta Svensson om eco-driving, kanske du undrar? Som lagledare för det gäng Munkforsbor som på fredagen korades som vinnare i FIA:s lokala tävling för smarta bilförare så har hon åtminstone lärt sig en hel del.
Hon plockar upp ett ägg ur handväskan, huruvida det bokstavligen har legat under gaspedalen får vara osagt.
– Det kanske är fler som har kommit på det här, men i Munkfors har det här ägget haft ett väldigt tunt skal och under de sista dagarna när tävlingsinstinkten tog över så blev skalet ännu tunnare, säger hon.
Malin Lindh flikar glatt in:
– Jag höll hastighetsgränsen till den mildaste grad så att till och med skolskjutsen körde om mig, skrattar hon.
Viktigt hålla hastigheten
Att hålla hastigheten och planera sin körning är två av flera viktiga aspekter bakom att köra klimatsmart, det som också kallas eco-driving.
Det är erfarenheter som timmerbilsföraren Evelin Svensson har kunnat dela med sig av till sina lagkamrater.
– Det är något vi får lära oss redan när vi tar vårt körkort, det är väldigt mycket sådant. Sedan är vi iväg och lär oss mer vart femte år, så eco-driving vet vi mycket om, säger hon.
Varför är det viktigt då?
– För att det är stora ekipage vi kör och de drar ju mycket, så man försöker undvika onödiga stopp i rondeller och vid korsningen så att man verkligen ser till att man kan ha lite rull på timmerbilen hela tiden.
– Det är förbrukning och ekonomi det handlar om, säger kommunalrådet Mathias Lindquist (S) som också deltagit med sin fyrhjulsdrivna bil.
– Då kanske en får stänga av det man inte behöver just där och då, som klimatanläggningar.
– Ja, och man kan också plocka ur allt som man inte behöver i bilen, alla saker som ligger och drar, säger Sandra Nilsson.
Många goda tips och som alla bidragit till att göra deltagarna i tävlingen mer måna om att få ned sin bränsleförbrukning, vilket alltså gynnar både klimatet och plånboken.
Under ledning av Tina Thörner har kommunerna Hagfors, Kil, Munkfors, Sunne och Torsby tävlat mot varandra i en intern tävling som en del av den globala som styrs av och går att följa i en app i telefonen.
Deltagarna har i realtid fått se hur deras sätt att föra fram fordonen påverkar både trafiksäkerhet och klimatet.
Har ni reflekterat kring vilken förbättringspotential som finns hos era medtrafikanter?
– Att planera sin körning är nog verkligen en sådan sak, ler Sandra Nilsson.
– Ja, och att tänka på att ha rätt lufttryck i däcken, att man tänker på att inte ha onödiga saker i bilen och att man faktiskt kan känna det som att man har ett ägg under pedalen, både när man gasar och bromsar, säger Mathias Lindquist.
Sandra Nilsson igen:
– Det är många aspekter som bakas ihop och det tror jag gemene man glömmer. Du har hört och sett det någon gång, men när du verkligen ser framför dig hur det pendlar så är det helheten som verkligen påverkar.