LEDARE: Snart ska Sverige leda EU – då skämmer SD ut oss

Ledare
PUBLICERAD:
Resten av världen chockas över hur ett parti med nazistiska rötter välkomnas in i regeringsförhandlingar.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
I Sverige har SD blivit rumsrent. I svensk Public Service är normaliseringen av SD:s ideologi närmast parodisk. Varje gång någon nämner något om partiets rasism eller ursprung, rycker första bästa programledare in till SD:s försvar. Den uppmärksamme noterar att samma omsorg inte gällde när exempelvis ensamkommande ungdomar anklagades av SD för att vara kriminella allesammans.

Det är därför en nyttig påminnelse att läsa den internationella rapporteringen från det svenska valet. Kontrasten är stor. Internationell media som Le Monde, The Guardian, New York Times och BBC skräder inte orden – SD beskrivs genomgående som ett populistiskt och högerextremt parti med nynazistiska rötter. På ledarsidorna är förvåningen stor över att övriga partier samarbetar med dem.

I EU-parlamentet riskerar Liberalerna till och med att bli uteslutna ur sin partigrupp. De europeiska partivännerna ser, till skillnad från Johan Pehrson, SD-samarbete som en röd linje. Israels ambassadör till Sverige har sedan tidigare avfärdat kontakter med Sverigedemokraterna. Man får anta att neo-nazistiska rötter och uttalanden om att judar inte är svenskar, knappast imponerat på regeringen i Jerusalem.

Den internationella rapporteringen om SD framgångar är inte bara pinsam och negativ för bilden av Sverige i världen. Snart är Sverige EU:s ordförandeland. Under sex månader är vår statsministers bostad i Sagerska Palatset hela Europas Vita Huset. Det är ett mycket ärofyllt men också viktigt uppdrag.

Rysslands invasion av Ukraina, det ryska gaskriget mot Europa och den odemokratiska utvecklingen i Ungern kommer prägla ordförandeskapet. Mängder av frågor kommer avhandlas. Inte minst kommer ett stort antal klimatfrågor avgöras, bland annat några av de viktigaste delarna av EU-kommissionens gröna reformpaket.

Nu kan allt detta äventyras av SD:s och den nya regeringens usla internationella rykte. Få länder lär ha förtroende för att en regering som vilar på klimatförnekare kommer kunna ta nödvändiga beslut för klimatet. Sanktionerna mot Ungern lär försvåras av att SD uttalat att de ser Ungern som ett föregångsland.

Synen på Sveriges förmåga att stå upp mot Ryssland solkas förstås av att flera tongivande SD-ledamöters stöd för Putin. Om andra länder hängt med i den svenska valrörelsen har de nog inte heller varit särskilt imponerade över att Moderaterna skyllt det ryska gaskriget mot Europa på regeringen och kallat det för “Magdapriser”.

Efter valet verkar många svenskar förvånade över att omvärlden inte tycker SD är ett parti som bör normaliseras eller släppas in i värmen. Men det är ett faktum. I utländsk media diskuterar man om att det är Sveriges neutralitet under andra världskriget som gjort att vi är okej med ett parti som grundats av nazister.

På Le Monde och The Guardians ledarsidor kritiseras nu Sverige för att ha normaliserat SD:s politiska agenda. Priset vi betalar kan bli högt. Duon Åkesson och Kristersson (med Busch och Pehrson i baksätet) kan skämma ut Sverige och samtidigt sätta käppar i hjulet för nödvändiga europeiska reformer.

Nåja.

Det är bara sisådär 13 år tills Sverige får chansen att vara ordförande nästa gång.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.