Hoppa till huvudinnehållet

Pia Sterner (SD) blev en kryssraket i personvalet – Sörensen (KPL) sticker ut

Publicerad:
Pia Sterner (SD) blev en av valets mest kryssade politiker.
Pia Sterner (SD) blev en av valets mest kryssade politiker. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Personrösterna i Karlstad är färdigräknade. Flest kryss totalt fick Linda Larsson (S), men Pia Sterner (SD) blev den mest oväntade kryssraketen.

Trots att hon inte stod i topp på partiets lista.

– Det är fantastiskt, jag blev jätteglad, säger hon.

När samtliga personröster nu är färdigräknade så var det som väntat förstanamnen i de flesta partierna som fick flest kryss på valsedlarna. Socialdemokraternas förstanamn Linda Larsson fick med 1761 röster klart flest personkryss, följt av Moderaternas Alexander Torin som fick 779 kryss.

Men sedan dyker Pia Sterner från SD upp på tredjeplatsen med 578 personkryss, vilket är 30 fler än partiets förstanamn Robin Lennartsson.

– Det känns såklart väldigt bra att de röstar tror på en. Jag hoppas att de tycker att kanske kan göra ett bra jobb, så nu är det upp till bevis, säger hon.

”Tacka och ta emot”

Att Pia Sterner fick så många röster är inte minst överraskande med tanke på att hon är placerad först på en åttondeplats på Sverigedemokraternas lista.

– Det är bara att tack och ta emot och att försöka göra det bästa av det här förtroendet. Jag hoppas att alla förstår att man gör det här för medborgarna, inte för sin egen skull, säger hon.

Ett annat namn som fick ett stort antal personkryss i valet är Peter Sörensen från Karlstadpartiet livskvalitet. Han fick 321 kryss och är den som fick störst andel av det egna partiets personvalsröster, med närmare 70 procent av alla personvalskryss som delades ut till Karlstadpartiet.

– Man kan såklart se det som både positivt och negativt, konstaterar Peter Sörensen.

Peter Sörensen (KPL) fick en majoritet av det egna partiets personkryss.
Peter Sörensen (KPL) fick en majoritet av det egna partiets personkryss. Foto: Christer Wik

– Politik är en förtroendebransch och i den bemärkelsen är jag väldigt glad och ödmjuk inför att jag har fått väljarnas förtroende, men samtidigt finns det en viss risk att det kan bli för stor centrering kring en person. Där kan det finnas någonting att fundera över för oss och några partier till, säger han.

Del av uppdraget

Enligt Peter Sörensen så finns det en risk för att hans person har tagit för mycket fokus från partiet, inte minst i medias rapportering.

– Samtidigt är det en del av uppdraget som man får, det handlar om att synas och att få fram politiken. Och i ett litet parti som vårt där vi bara har en person som får betalt för att engagera sig så blir det ganska naturligt att det blir den personen som hela tiden lyfts fram.

Ser man till de övriga förstanamnen i Karlstad så fick Robin Lennartsson (SD) 548 kryss, Parvane Assadbegli (V) 327 kryss, Niklas Wikström (L) 273 kryss, Erik Nilsson (KD) 251 kryss, Frida Pettersson (C) 196 kryss och Monica Bubholz (MP) 196 kryss.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstadpartiet LivskvalitetPeter SörensenPia SternerPolitikSverigedemokraternaVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.