Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadpartiet väljs bort: ”De ser svårigheter att samarbeta med mig”

Publicerad:
Peter Sörensen (KPL) tror att ett samarbete mellan det egna partiet och S, V och MP skulle kunna fungera friktionsfritt.
Peter Sörensen (KPL) tror att ett samarbete mellan det egna partiet och S, V och MP skulle kunna fungera friktionsfritt. Foto: Helena Karlsson

Karlstadpartiet livskvalitet sitter på nyckeln för att få till en ny majoritet i Karlstad. Men det är inget av de andra partierna som vill ha med dem att göra.

– Det är ingen som har hört av sig för att diskutera. Vi är tydligen inte aktuella, säger partiets förstanamn Peter Sörensen.

Karlstadpartiet backade visserligen i årets val, men de sitter fortfarande på två mandat i fullmäktige. De två mandaten kan vara avgörande för att formera en nya majoritet, till skillnad från förra mandatperiodens minoritetsstyre.

Skulle Socialdemokraterna till exempel söka stöd från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Karlstadpartiet så skulle de tillsammans få 31 mandat i det 61 personer starka fullmäktiget.

Inte aktuellt

Men det verkar enligt Peter Sörensen inte vara aktuellt.

– De enda som har hört av sig till oss är Socialdemokraterna och de har sagt att det inte är aktuellt att samtala med oss. Det de framhäver är att de ser svårigheter att samarbeta med mig, säger han.

Vad säger du om det?

– Ja vad ska man säga. Vi har inte ens prövat att samarbeta och sakpolitiskt och budgetmässigt ligger vi nära varandra, det kan de själva se.

Men är ni svåra att samarbeta med?

– Jag kan väl också förstå att de tycker att vi är oerfarna. De har bara sett oss som ett lite yvigt oppositionspart, vilket man kanske är när man är ny och när man är i oppositionsroll och när man är riktigt förbannad på någonting. Då svingar man liksom. Men jag tror att det skulle fungera alldeles utmärkt att samarbeta, det tror jag faktiskt.

Själv ser Peter Sörensen konstellationen S, V, C och KPL som det mest logiska och stabila majoritetsalternativet.

– Tittar man sakpolitiskt på våra valmanifest så kommer man att hitta väldigt få källor till friktion om man skulle välja lösningen S, V, MP och Karlstadpartiet. Där ligger vi väldigt nära varandra och där skulle Socialdemokraterna med minimalt gnissel kunna genomföra så mycket som möjligt av sin politik. Vi är inte direkt ett kontroversiellt parti.

Utesluts inte

Socialdemokraternas kommunalråd Linda Larsson säger att hon hört av sig till Karlstadpartiet med ungefär det budskap som Peter Sörensen refererar till.

– Jag lovade att kontakta alla partier utom Sverigedemokraterna för en första sondering och jag hörde också av mig till Karlstadpartiet. Det jag sa var inte att ett samarbete utesluts, men däremot sa jag att när jag har samtalat med de andra partierna så är det i princip ingen som kan tänka sig att samarbeta med KPL, säger hon.

 Linda Larsson (S) har med KPL i planerna, men tänkbara samarbetspartier säger nej.
Linda Larsson (S) har med KPL i planerna, men tänkbara samarbetspartier säger nej. Foto: Peter Bäcker

Och när de andra partierna har dragit sin röda linje vid ett samarbete med Karlstadpartiet så blir det enligt Linda Larsson svårt att bjuda in dem i värmen.

– De blir ju inte en lätthanterlig part. Deras arbetssätt är det som många har valt att lyfta med mig och som gör att de faller för eventuella samarbeten och då ville jag vara ärlig och säga det i det första samtalet. Det är inte särskilt troligt att det kan bli ett samarbete, men jag lovar att höra av mig till dem igen, säger hon.

Karlstadpartiet blir kvar: ”Många hade räknat ut oss”Karlstadpartiet uteslöts från valupptakt – S självkritiska: ”Det blev fel”

Artikeltaggar

KarlstadKarlstadpartiet LivskvalitetLinda LarssonPeter SörensenPolitikSocialdemokraternaVal 2022

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.