Hoppa till huvudinnehållet

Klart besked: Hopptornen i Karlstad döms ut – igen

Publicerad:
Hopptornet i Sudnstabadet och i simhallen i Vålberg har dömts ut igen i en ny rapport. Foto: Helena Karlsson

Hopptornen på Sundstabadet och i Vålberg simhall dömdes förra året ut, eftersom de inte klarade säkerhetskraven. Nu har de granskats på nytt.

Och dömts ut på nytt.

– Det blev precis samma bedömning, de är inte säkra, säger Kristin Idskog, kultur- och fritidsdirektör på Karlstads kommun.

Förra sommaren konstaterades att hopptornet vid Sundstabadet inte höll måttet. Bredden i bassängen var inte tillräcklig och hoppkonstruktionen ansågs inte säker. Samma sak konstaterades några månader senare gällande hopptornet på simhallen i Vålberg och båda tornen stängdes för publikt bruk under året.

Där kunde det ha stannat, men efter att Peter Sörensen från Karlstadpartiet livskvalitet i början på sommaren lyfte frågan igen så blev det liv i luckan. Enligt Sörensen hade kommunen nämligen blivit förda bakom ljuset av det konsultföretag som genomfört kontrollen av hopptornen. Ett företag som enligt Sörensen själva hade intressen i att bygga om badhus.

– En granskare ska vara oberoende och inte ha några ekonomiska intressen, sa Peter Sörensen då.

Peter Sörensen (KPL) ansåg att Karlstad kommun förts bakom ljuset av den första konsultfirman som granskade hopptornen.
Peter Sörensen (KPL) ansåg att Karlstad kommun förts bakom ljuset av den första konsultfirman som granskade hopptornen. Foto: Tommy Pedersen

Ny utredning

Efter det tog Karlstads kommun in en ny granskare i form av Sweco, som fick göra en ny utredning av de båda hopptornen. Den granskningen är nu klar och den visar samma sak som den tidigare granskningen: tornen kan inte användas.

– Det blev samma resultat igen, de båda tornen bedöms inte vara säkra så vi behöver fortsätta att hålla stängt för allmänheten, säger Kristin Idskog.

Hur känns det att Sweco ger er rätt i den här bedömningen att stänga hopptornen?

– Det är naturligtvis tråkigt att behöva ha dem stängda, men vi var helt trygga med resultatet från den förra rapporten, så jag kan tycka att det är tråkigt att den blev så ifrågasatt och skapade oro både bland våra besökare och bland våra medarbetare som hade svårt att bemöta det här när det delades ut flygblad om det här utanför Sundstabadet.

Enligt Kristin Idskog var det kritiken mot den första rapporten som gjorde att de kände ett behov av en andra genomlysning.
Enligt Kristin Idskog var det kritiken mot den första rapporten som gjorde att de kände ett behov av en andra genomlysning. Foto: Lisa Olaison

Men det var det som gjorde att ni kände att ni var tvungna att ta in en ny konsult för att titta på saken?

– Ja, att ta in två konsulter för att göra den här typen av second opinion är ingenting vi normalt sett gör i våra fastigheter, men vi kände att det var nödvändigt för att skapa lite lugn och ro helt enkelt. Det är tråkigt kan jag tycka att det ska behövas när grunden är att vi vill ha en trygg och säker anläggning.

När kommer de här tornen att kunna öppna igen tror du?

– Jag vet inte hur lång tid det tar, för det är politiska beslut som behövs. Det är ganska stora brister i de här anläggningarna, så det är ingenting som vi bara kan fixa till lite lätt. Det är en lång och dyr process för att vi ska kunna göra det.

Sörensen (KPL) kritiserar stängda hopptorn: ”Ärendet är felaktigt hanterat””En person som blir allvarligt skadad är en person för mycket”Ännu ett hopptorn utdömt: ”Kan inte användas”Hopptornet fortsatt stängt – kan bli dyrt att ordna

Artikeltaggar

EkonomiKarlstads kommunKristin IdskogPeter SörensenPolitikSundstabadetSundstabadetSwecoVålberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.