Hoppa till huvudinnehållet

19-åring lånade ut bil till full kompis – som körde av vägen

Publicerad:
De två 19-åringarna tros ha träffats på en fest och druckit alkohol tillsammans – för att senare under natten sätta sig i en bil.
De två 19-åringarna tros ha träffats på en fest och druckit alkohol tillsammans – för att senare under natten sätta sig i en bil. Foto: Polisen

I september 2021 körde en personbil av vägen mellan Hammarö och Karlstad och när polisen kom till platsen kunde man konstatera att föraren var alkoholpåverkad.

Den 19-årige föraren åtalas för grovt rattfylleri – men han är inte ensam åtalad i ärendet. Medpassageraren, tillika kompisen, misstänks nämligen också ha varit delaktig i brottet.

Fronten på den svarta bilen var mer eller mindre krossad efter att föraren hade missat en skarp sväng och åkt ner i diket, och när hans blod testades uppgick alkoholkoncentrationen till 0,81 promille.

Den 19-årige mannen erkänner i förhör att han körde alkoholpåverkad och att både han och den jämnårige vännen som satt med i bilen ”tyckte att det var en bra idé”.

Han menar i sina förhör att de hade träffats på en fest och sedan umgåtts in på natten. Sedan hade de bestämt att 19-åringen skulle skjutsa kompisen i hans bil. Kompisen ska då ha letat upp och räckt fram nycklarna och sedan satt sig i passagerarsätet – och för det åtalas han nu för medhjälp till grovt rattfylleri.

Foto: Polisen

I åtalet menar åklagaren att kompisen har främjat grovt rattfylleri genom att ”som brukare av aktuell personbil låna ut bilnycklarna till XX (föraren), tillåta XX att framföra bilen och själv följa med som passagerare, trots kännedom om att XX dessförinnan hade druckit alkoholhaltiga drycker och var berusad.”

Men kompisen håller inte med om den senare delen av varken åtalet eller förarens beskrivning. Han förnekar brott och menar att han inte hade sett föraren dricka alkohol under kvällen. Däremot medger han att han uppmuntrat denne till att köra.

Han blir dock motsagd av vittnen som säger att de sett de två 19-åringarna tillsammans under kvällen och att det ”inte fanns en chans” att kompisen inte märkte att föraren var berusad.

Både det grova rattfylleriet och medhjälpen kommer att tas upp i samma huvudförhandling i Värmlands tingsrätt framöver.

Artikeltaggar

ÅtalBrott & blåljusHammaröKarlstadMedhjälp till grovt rattfylleriRattfylleri

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.