Ekberg: ”Ett omöjligt men otroligt kul uppdrag – vi ger er FBK Topp 90”

Ishockey | FBK Topp 90
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
VF-sportens krönikör Johan Ekberg om sportredaktionens storsatsning under hösten.

Vem är egentligen Färjestads störste spelare genom tiderna?

En fråga som garanterats diskuterats runt om kaffeborden i Karlstad oräkneliga gånger – och en fråga vi i höst ska försöka ge er vårt svar på.

Grundad den 10 november 1932 innebär det att Färjestad tog föreningens tionde SM-guld snart fyllda 90 år – och hockeyfebern i Värmland var total.

Men redan innan det hade vi på sportredaktionen diskuterat hur vi skulle uppmärksamma jubileet, hur vi skulle kunna skapa intressanta berättelser om det som varit – men samtidigt ge er läsare någonting nytt som ni aldrig läst förut.

Till slut kom vi på idén, en idé tagen ur frågan som inledde den här texten.

Vem är egentligen den störste spelaren i Färjestads historia?

Men Färjestad är en speciell förening.

Tio guld är det bara Brynäs och Djurgården som kan matcha, och trots att det tog elva år från att nio SM-guld blev till tio står Färjestad som förening i särklass – om vi ser till resultat i svensk ishockey de senaste 25 åren.

Man har nästan tappat greppet om hur många gånger Färjestad fått lyfta Le Mat-bucklan.
Foto: Tommy Andersson

Så att bara utse en etta, det kändes fjuttigt.

Att ranka en topp tio, likaså. Topp 20? Nja...

För det var där och då idén föddes.

”Färjestad fyller ju faktiskt 90 år. Vad tror ni, ska vi inte ta och ranka Färjestads 90 största spelare genom tiderna?”

Svaret vi gemensamt kom fram till: ”Jättekul tanke – men ska det göras, då måste det göras ordentligt”.

För att ranka en topp 90-lista är ett ohyggligt svårt uppdrag.

Vem sätter man som etta? Hur värderar man Ulf Sterner – utan tvekan en av svensk hockeys största genom tiderna men som bara spelade en bråkdel av sin karriär i Färjestad?

Var placerar man Thomas Steen som hade stor del i första guldet – men sen lirade i NHL resten av karriären?

Hur värderar man alla andra spelare som gjort succé en säsong, som Zdeno Chara från lockoutåret, eller backgiganter som Jaroslav Spacek och Chris Lee som lyste starkt en vinter – men sen lämnade. Eller extremexemplet Marian Gaborik, som satte enorma avtryck men bara spelade tolv FBK-matcher.

Eller alla guldmålvakter, som nästan uteslutande försvunnit efter säkrat guld?

Hur skulle ni ranka Markus Ketterer, Färjestads finske målvaktshjälte från 1997?
Foto: VF/arkiv

Hur sätter man dem i jämförelse med trotjänare som Gunnar Johansson, Clas Eriksson och Claes Henrik Silfver? Spelare som kanske inte hade samma högstanivå – men alla hemvävda Värmlandspôjker gjorde 13 säsonger vardera och vann guld.

Och på tal om guld, hur värderar man en spelare som vunnit ett par guld utan att vara en bärande spelare i laget – mot en som ledde laget och höll toppklass men fick nöja sig med silver?

Ni hör, ett nästintill omöjligt uppdrag – och ett uppdrag som vi kände vi behövde hjälp med.

En jury bildades.

Förutom oss tre nuvarande på VF-sporten (Jonas Griberg, Carl-Oscar Lysander och Johan Ekberg) plockade vi in förre sportchefen Joakim Strand – och förre VF-krönikören Sofie Ernerudh.

Men fler namn behövdes: Nyblivna VF-profilen Per Mårtensson, som hela yrkeslivet bevakade Färjestad för NWT:s räkning, var ett givet namn – precis som förre VF-krönikören och sportchefen Jörgen Kalitzki, författare till FBK-boken ”Pappas pojkar”, en av två redaktörer till jubileumsboken när klubben fyllde 75 år och i många år anställd av föreningen.

Thomas Rhodin, Per Åslund och Pelle Prestberg – tre av de FBK-profiler som jurymedlemmen Rolf Björk fått ta ställning till i VF:s ”FBK Topp 90”.
Foto: Lisa Olaison

In i juryn kom även Rolf Björk, domarvärd sedan många år och garanterat en av de som tillbringat flest timmar i hallen, varpå juryn fylldes på med Lennart Åhs, före detta FBK-junior som i många år även han jobbade åt föreningen – och till sist även en initierad supporter i form av Robert Norman, Kilskillen som är nästintill oslagbar när det kommer till FBK-frågesport och därmed ett perfekt namn för juryn.

Alla tio fick samma uppgift: Ranka Färjestads 90 största spelare.

Direktiven: Endast det de gjort som spelare ska tas i beaktning, meriter från andra klubbar, ligor och landslag ska bortses från – endast det de gjort i Färjestads tröja ska värderas och vi nöjde oss med herrar då damerna fortfarande är i lindan av sin satsning och kan få en egen lista om några år.

Och vi gav oss även en begränsning.

För FBK grundades 1932, men det var först på 50-talet man började spela ishockey. Och uppgifterna från klubbens två första årtionden är knapphändiga – och i princip omöjliga att ranka därmed.

En avgränsning behövdes, och 1970 (året då FBK gick upp i högsta serien för att stanna) enades juryn med tillägget att göra ett separat reportage om hjältarna innan dess – precis som ledarna som haft störst betydelse för Färjestads framgångssaga.

Tio listor lämnades in, ettan fick 100 poäng varpå distansen mellan spelarna på topp 10 var två poäng – och det därefter skiljde en poäng mellan varje placering på rankingen ned till att spelaren på plats 90 fick 1 poäng.

De tio listorna har sammanställts till en enda.

Vi kallar den ”FBK Topp 90”.

En unik lista över Färjestadhistoriens 90 största spelare – som vi under hösten kommer att presentera i en nedräkning fram till att den 10 november, på 90-årsdagen, presentera ettan.

Och, eftersom smaken är personlig: Förlåt på förhand för att just din favorit inte är tillräckligt högt upp på listan.

Men framför allt – mycket läsnöje!

Förutom avslöjandet av listan kommer vi även plocka ut godbitar från den i form av långa personporträtt.

När platserna 90-81 avslöjas, vilket blir på fredagskvällen på VF.se, får ni bland annat läsa om guldhjälten som var klar för Djurgården men ändrade sig raskt när FBK visade intresse – och importen som fortsatte spela 17 säsonger efter att han lämnat Färjestad, som 29-åring!