Hoppa till huvudinnehållet

Bertilsson ser inte slutet på karriären: ”Har inte påverkat framtidsplanen”

Publicerad:
Reporter Carl-Oscar Lysander
Carl-Oscar Lysander
carl-oscar.lysander@vf.se
Johan Bertilsson har fått finna sig i att sitta på bänken en hel del under säsongen. Men det har inte påverkat motivationen hos Bertilsson som blickar mot en spännande höst.
Johan Bertilsson har fått finna sig i att sitta på bänken en hel del under säsongen. Men det har inte påverkat motivationen hos Bertilsson som blickar mot en spännande höst. Foto: HP Skoglund

Två matcher i följd utan en enda minuts speltid.

Hade Johan Bertilsson fått bestämma hade han bytt in sig själv tidigt – men istället knyter han näven för trots att han snart fyller 35 är det inget fel på motivationen.

– Det är ingen hemlighet att speltiden varit en besvikelse, säger han.

Han startade de första sju matcherna på säsongen och spelade till och med 90 minuter i ett par av dem. På de 16 matcher som spelats efter det har Bertilsson bara spelat två matcher från start och i de senaste två har han blivit var på bänken.

Senast Bertilsson registrerades för noll minuter två matcher i följd var 2018 i Dalkurd. I Degerforströjan har det inte hänt sedan debutsäsongen i superettan 2008 och Bertilsson gör ingen hemlighet om att det uteblivna förtroendet varit en besvikelse.

– Jag blir alltid extremt besviken när jag inte spelar, det kan jag säga att jag varit också. Samtidigt kan det inte påverka allt och du får göra vad du kan med de minuter som ges. Ingen vinner något på att sura, utan det gäller att knyta näven och göra det så bra som möjligt. Dels för lagets skull, men också min egen – jag känner mig i bra form och det kommer nya matcher i framtiden, säger han.

Han är medveten om att laget utan honom i startelvan trots allt hittat en stabilitet och blivit ett svårslaget lag – resultatet ljuger inte.

– Att man blir förbannad är väl ett bra tecken, då finns drivet och du vill något. Hade jag fått så hade jag bytt in mig i matcherna – tidigt också. Sen har vi varit svårslagna på sistone och det ser mer stabilt ut.

Under sommaren värvade laget in ytterligare konkurrens till truppen i Albin Mörfelt och Omar Faraj. Samtidigt har Rasmus Örqvist fått en mer framskjuten roll än tidigare på säsongen.

– Vi har ju ändrat i formation och även balans – vilket inte varit till min fördel. Det är klart man vet vilka styrkor och svagheter man har, sen tycker jag om att spela fotboll och olika typer av fotboll. Men nu har vi ändrat lite och det är bara att respektera det för vi har tagit fler poäng på slutet.

Inför säsongen utnämndes Bertilsson till lagkapten för första gången i sin Degerforskarriär. En bindel som sedan cirkulerat friskt i truppen när de utnämnda kaptenerna varit bänkade eller skadade.

– Jag känner egentligen som jag gjort alla mina säsonger, jag gör mitt bästa för att pusha de som spelar. Sen har min roll på planen varit liten på sistone – men vi måste ändra dra åt samma håll och jag är mig själv i alla lägen.

I februari fyller han 35, men ser inte slutet på karriären.
I februari fyller han 35, men ser inte slutet på karriären. Foto: HP Skoglund

I februari fyller Bertilsson 35 år och sedan 2008, hela hans vuxna liv, har fotbollen varit hans yrke.

Ibland funderar han över vad som väntar i livet efter fotbollskarriären.

– Det gör jag. Men jag känner fortfarande att jag håller och motivationen finns där för att spela flera år till, det är inget som har ändrats på det planet. Speltiden har inte påverkat framtidsplanerna, det är bara att fortsätta jobba på.

Många som väljer att avsluta sin karriär pekar på motivationen och att den inte finns för att träna hårt i januari?

– Där har jag inte hamnat än så länge, vilket känns. skönt och kul. Elden och drivkraften är kvar och jag ser fortfarande att fotbollen kommer vara mitt jobb några år till.

Degerfors spelar kommande match på Stora Valla mot tabellettan Djurgården 1 oktober. Tränaren Andreas Holmberg sa i samband med presskonferensen efter 0–0 hemma mot Mjällby att det är på Stora Valla som det allsvenska kontraktet ska säkras.

– Vi vet att vi är starka där, sen är det klyschorna som gäller för oss, vi tar en match i taget. Men vi har alla möjligheter att göra något bra av den här hösten, säger han.

Artikeltaggar

Degerfors IF HerrFotbollJohan Bertilsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.