Hoppa till huvudinnehållet

Yngling tappade humöret på boende – bet chef i låret

Publicerad:
Reporter Sophia Jiglind
Sophia Jiglind
sophia.jiglind@vf.se
En tv blev helt sönderslagen när en 18-årig ung man tappade humöret tidigare i år.
En tv blev helt sönderslagen när en 18-årig ung man tappade humöret tidigare i år. Foto: Polisen

Nyanländ på boendet ville den unge mannen, vad det verkar, skapa kaos. Strypgrepp, mordhot och skadegörelse blev plötsligt vardagsmat på ungdomshemmet i Värmland.

Tonåringen har nu åtalats för en rad olika brott.

Det förefaller ha varit i det närmaste en mardrömslik vecka för ungdomarna och personalen på boendet i Värmland i mitten av april. En 18-årig man hade precis anlänt till orten, och personalen beskrev honom som ”kaxig” och med ett upplevt hat mot kvinnor och en viss folkgrupp.

Till en början ska tonåringen ha skallat en annan ung man på boendet, medan denna satt ner vid ett bord. Dagen efter försökte 18-åringen sno ett par nycklar från en av de anställda, och detta med våld.

Personalen ska dock ha tagit tag eller kommit åt ynglingen på ett sådant sätt att han nu åtalas för misshandel, detta för att ha slagit 18-åringen på axeln. Personalen nekar till brott.

Helgen blev lite lugnare, men den 19 april briserade allting direkt på morgonkvisten. 18-åringen kallade till sig flera ur personalen direkt när han vaknade och var upprörd.

Det blev bara mos kvar av toalettsitsen.
Det blev bara mos kvar av toalettsitsen. Foto: Polisen

Först ville han ut, men då det inte gick ville han i stället kolla på Youtube. En ur personalen försökte hjälpa honom men misslyckades. Enligt åtalet ska 18-åringen då ha attackerat vårdaren och slagit honom med fjärrkontrollen samt sparkat honom i rumpan. Han hotade även att döda vårdaren.

Och misshandeln och mordhoten avlöste varandra när fler ur personalstyrkan anlände för att lugna ned situationen. 18-åringen ska ha bitit en av cheferna i låret och hotat en annan att sticka ut ögat med en metallbil.

Tonåringen slog även sönder en toalettsits samt en tv från sitt rum.

I förhör har 18-åringen berättat att han inte trivs på boendet och vill tillbaka till västra delarna av landet igen. Han påstod även att en ur personalen slagit honom och att han var rädd. Senare erkände han dock en del av brotten och förklarade att han varit arg och att personalen hade gjort andra saker i stället för att hjälpa honom. Andra händelser mindes han inte riktigt. Avslutningsvis konstaterade han däremot att:

– Man lär sig av sina misstag.

Han har nu åtalats för fyra fall av hot mot tjänsteman, ett våld mot tjänsteman plus ett försöksbrott och även skadegörelse.

Artikeltaggar

Brott & blåljusSkadegörelseVärmlands länÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.