LEDARE: Med stöd av koranbrännaren Paludan hjälpte SD och Nyans varandra i valet

Ledare
PUBLICERAD:
Rasmus Paludan försöker provocera fram reaktioner bland motdemonstranter vid en koranbränning i Malmö precis innan valet.
Foto: Johan Nilsson/TT
Hatmånglaren Rasmus Paludan har turnerat Sverige det senaste halvåret för att bränna koraner och förolämpa muslimer. Men vilka tjänade på det? Ja, det borde ni ha listat ut vid det här laget. Om inte, kolla valresultatet.

Paludan är partiledare för det högerextrema och antimuslimska partiet Stram kurs och man skulle ju kunna tänka sig att kiss och bränn-turnén han gjort genom Sverige under valrörelsen skulle ha handlat om att ragga röster till partiet.

Men trots all uppståndelse, trots kravaller och upplopp, trots att polisinsatserna kring demonstrationerna har visat sig kosta skattebetalarna 40 miljoner kronor, trots fällande domar och hårda straff mot de som brände bilar och attackerade poliser … blev det bara 156 röster till Stram kurs i riksdagsvalet.

Inte i Karlstad eller Värmland alltså. I hela Sverige. 156 röster.

Det är rätt usel utbetalning för så mycket jobb att provocera fram ibland våldsamma motreaktioner av huvudsakligen arga unga män med – motreaktioner som i sin tur så klart skulle uppröra folk på politikens högerkant och knuffa dessa i armarna på invandringsfientliga och islamofobiska partier som Paludans eget.

Men så kampanjade Paludan helt uppenbart inte för sig själv. Han gjorde det för att vinna röster till SD. Det framgår ju inte minst av att det under året varit högerextrema Samnytt, med starka band till just Sverigedemokraterna, som bistått Paludan vid koranbränningarna. Sajten har lagt ned stora resurser på att följa och marknadsföra turnén.

Partiet Nyans var populära i bland annat Rosengård i Stockholm.
Foto: Johan Nilsson/TT

Och Paludan kampanjade – kanske lite mer otippat – för att vinna röster till det nya ”muslimska” partiet Nyans. Partiet har fått otroligt mycket uppmärksamhet från ytterhögern under valrörelsen.

Låter allt detta obegripligt? Varför skulle Paludan – eller för den delen SD och andra partier på yttersta högerkanten – vara intresserade av det gick bra i valet för ett parti många av dem framhåller som det främsta hotet mot svensk demokrati? Låter inte det på samma gång konspiratoriskt och kontraproduktivt?

Nej, inte alls.

SD, Stram kurs, Alternativ för Sverige och allt vad de nu heter behöver Nyans för att växa – och Nyans behöver desperat dem tillbaka, av exakt samma anledning. Båda behöver ett upplevt hot från de andra för att mobilisera väljare.

Motdemonstrant attackerar polis vid kravallerna i Örebro i påskas i samband med Paludans besök i kommunen.
Foto: Pavel Koubek/TT

Det är lätt att orera om hur det finns ett överhängande hot mot den egna gruppen, men desto svårare att visa upp det. Så Paludan och gänget hoppas på och räknar med lättantändliga män som agerar dåligt på provokationer. Och på sina håll i vår och sommar har det varit alldeles för lätt att håva in reaktioner.

Med varje koran Paludan brände, lät sig nån våldsbenägen typ provoceras att agera i protest på ett sätt som ledde till att högergrupper rasade i sociala medier över hur Sverige nu absolut borde sätta in hårdare tag mot landets muslimer – vilket fick Nyans att kampanja i invandrarområden om hur gruppen var under attack från samhället.

Danska högerextremisten Rasmus Paludan bränner en Koran.
Foto: SvD/TT

Med krav på inskränkningar av yttrandefriheten när det handlar om religionskritik, homofobi, misogyni, antisemitism, terrorkramande, konspirationsteorier om samhället ville man locka anhängare. Ja i delar är verkligen parallellerna mellan Nyans och det betydligt större SD helt uppenbara.

Men gick det rasande bra för SD med över 20 procent – gick det desto sämre för Nyans med 0,44.

”Men de blev faktiskt jättestora i enskilda valdistrikt i Skåne och Stockholm!!”, menar vissa. Det är sant. I invandrartäta Rosengård i Malmö, där valdeltagandet inte ens nådde upp i 60 procent, fick partiet exempelvis 28 procent av rösterna. Oroväckande absolut, eftersom det signalerar ett utanförskap som ytterkantsgrupperingar kan utnyttja. Men om 28 procent låter högt så handlade det alltså inte om fler än 165 röster.

Återigen, en signal till etablerade partier att skärpa sig. En signal till statsminister – ett tag till i alla fall – Magdalena Andersson om att nedlåtande och svepande uttalanden om ”Somalitowns” inte går ostraffade.

Men inte riktigt på nivå med att SD har 20 procent och nyckeln till Rosenbad, kan vi väl ändå konstatera.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.