KRÖNIKA: Skogens skafferi

Krönikor
PUBLICERAD:
Foto: Lena Fosselius-Peterson

Naturen är fantastisk och här i Sverige har vi alla förmånen att kunna ströva fritt i skog och mark. Så här års kan mycket av det som finns i skog och mark fylla våra frysar och skafferier till bredden och bidra till i varje fall en liten självförsörjning för många av oss.

För mig och andra som inte jagar år svamp och bär ett begärligt skafferitillskott . Jag har lyxen att kunna fylla på mitt vinterförråd av skogen läckerheter på min tomt eller ta svampkorgen och gå ut i skogen som angränsar till vår tomt. Det är lyxigt värre att bo som vi gör.

I år har det varit gott om kantareller så det finns några påsar i vår frys. Däremot har jag inte hittat några Karl Johan och trattkantarellerna hade skogens konung hunnit före med att äta upp. Trattkantareller verkar vara favoritmaten för älgar. Men än är det inte försent för att ta en tur i skogen och kanske jag hinner före älgen, det återstår att se.

Skulle jag gilla att fiska så finns Molkomssjön nära till hands. Det finns gott om fina gösar i den har jag sett då grannen har varit ute på fisketur. Nu fiskar ju inte jag men följde med på en trollingtur på Övre Fryken tillsammans med Peter Wiklund som ordnar trollingturer på Vänern, Glafsfjorden och Frykensjöarna. En avkopplande tur på sjön med en god fiskelycka och många fina gösar kunde vi bärga. Om den fisketuren går att läsa om i detta nummer av Jakt & Fiske.

Hösten är också jägarnas tid och snart stundar älgjakten höjdpunkten för många. Vi har haft en underbar sommar i år men nu syns det att den lider mot sitt slut.

Nu jagar inte jag men har haft möjligheten att få vara med på älgjakten några gånger och det är en viss spänning att sitta där på ett jaktpass, höra hur drevet kommer närmare och jaktradion knastrar med informationen att de har sett älg. Jaktgemenskapen och samvaron runt den höjer många som det bästa med att jaga. Så är det för många av oss, gemenskapen kring det vi har som vårt intresse. Intresse för att träffas, träna och tävla har många ungdomar i Kil hittat hos Kils Jakt & Sportskytteförening. Varje onsdagskväll träffas de vid föreningens jaktbanor och några av dem kommer säkert att bli jägare när de har åldern inne. Jakt & Fiske hälsade på en kväll hos dem på Örnäs.

Blåbärens blad går i rött och björkens löv dalar gula mot marken. Höstens färger är vackra och varje årstid har sin tjusning.

Det är dags att ta ett djupt andetag och inse att min favoritårstid sommaren är slut.