Sofia Wretling: Larmet går!

Krönikor
PUBLICERAD:
Moderaterna fick flest röster i årets skolval.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jag sitter på föräldramöte i aulan, strax bredvid lokalen där jag för knappt en vecka sedan la min röst i valet. En demokratisk rättighet och ynnest jag faktiskt har, att påverka det samhälle jag lever i, vilket inte är en självklarhet världen över.

Rektorn pratar om kvalitetsarbete, säkerhet, hur viktigt det är att barnen känner sig trygga och i och med det har skolan valt att anställa fler vuxna som ska finnas tillgängliga i dom allmänna miljöerna.

Det går ju inte att undgå att tänka på veckans valutgång och hur mycket valrörelsen har gått ut på att vi ska känna oss trygga, hur vi ska bygga ett Sverige med fler poliser och vakter, för folkets säkerhet. Det är det som ska prioriteras, det är där pengarna ska läggas. Nu får vi ordning på Sverige!

Om dom unga fick bestämma hade utgången blivit ungefär densamma, det visade sig i årets skolval där Moderaterna blev största parti med 27 procent. Bland norska och danska ungdomar blev de socialdemokratiska partierna störst. I Tyskland var det De gröna som tog hem 20 procent av de ungas röster.

Jag väcks ur mina tankar av att larmet i lokalen börjar tjuta. Vilket sammanträffande, vi sitter och lyssnar till skolans arbete med säkerhet och då går inbrottslarmet. Vi blir ombedda att utrymma lokalen och tålmodigt vänta tills Securitas kom och larmade av. När vi återigen hade samlats i aulan, snabbspolades resterande Powerpoint-presentation igenom i rask takt för att hålla tidsschemat, elevhälsan, föräldraråd, elevråd… sedan reste vi oss alla upp och skyndade vidare till vårt.

Men vänta, när ska vi prata om dom mjuka värdena?!

Om hur vi ska se på och respektera varandra oavsett vem du är eller varifrån du kommer. Att hjälpa dom unga att vara trygga i sig själva. Känna gemenskap. För att eleverna ska känna sig trygga behöver vi väl ändå också våga prata om värdegrunder. Om allas lika värde. Om allas ansvar för en tryggare miljö. Det borde vi väl ändå ha lite tid för? Eller är vi vuxna alldeles för upptagna av vårt eget?

Jag hörde på radion att centerledaren Annie Lööf avgår och att hon i presskonferensen sa att hon på morgonen efter valnatten vaknade upp med en känsla av lättnad. En lättnad över att inte kommit till skada. En tacksamhet för att senare på dagen kunnat hämta sin äldsta dotter på fritids. Hon fick visa sin nya skola, och vart gympadojorna och jackan hänger eftersom Annie inte hade hunnit vara där på hela hösten. Ja, då blev jag varm i hjärtat. För hennes skull, för barnens skull, för allas vår skull.

För vad är viktigare än att vi finns och har tid för varandra. Visar kärlek, respekt och solidaritet och inte enbart fokuserar på att någon annan ska bära ansvaret för allas vår trygghet.

PS.

Vår yngste har börjat i scouterna, vet inte om min positiva upplevelse av rörelsen som barn har påverkat honom men tack och lov älskar han det, vilket gör mig glad i dubbel bemärkelse. Han får en informell utbildning med betoning på gemenskap och praktiska utomhusaktiviteter medan jag återigen får uppleva friluftslivet, och som jag älskar det!

Fakta om...

...Solidaritet: Solidaritet syftar på sammanhållning mellan olika människor inom en grupp, klass, nation eller hela världen. Sammanhållningen syftar på att man är beredd att hjälpa till inom gemenskapen.

...Demokrati: Demokrati betyder ungefär folkstyre eller folkmakt. En grundtanke med demokrati är att den som är medborgare eller bor i ett land ska ha möjlighet att vara med och tycka till om hur landet ska styras, till exempel genom regelbundna val. En annan demokratisk grundtanke är att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. I en demokrati ska man få tänka och tycka vad man vill och ha möjlighet att uttrycka sina åsikter öppet i tal eller skrift.

...Rösträtt: Rösträtt innebär rättigheten att rösta i bland annat allmänna politiska val. Med allmän rösträtt menar man att alla medborgare i en stat eller medlemmar i en kommun har rätt att rösta, om de nått en viss ålder.

...Scouting: Scouting eller scoutrörelsen, är en världsomspännande ungdomsrörelse med uttalade mål att stödja ungdomars fysiska, mentala och andliga utveckling vilka kan ha konstruktiv betydelse för samhället, med ett starkt fokus på friluftsliv och överlevnadskunskaper.