Hoppa till huvudinnehållet

Brandkåren fyller hundra år – firar med utställning

Publicerad:
Gammalt och nytt visas upp vid Torsby brandmuseum under lördagen.
Gammalt och nytt visas upp vid Torsby brandmuseum under lördagen. Foto: Aron Eriksson

Brandkåren i Torsby fyller hundra år.

Vilket firas vid brandmuseet på lördagen.

– Har vi bara tur med vädret så hoppas vi på många besökare, säger Peter Bergström, räddningschef på räddningstjänsten i Torsby.

Jubileet är ett samarrangemang mellan museet och räddningstjänsten och upplägget är att visa upp både dåtidens och nutidens räddningsutrustning.

– Vi gör det som i princip ett öppet hus vid det gamla lokstallet där gamla brandmän från Torsby har samlat ihop och tagit hand om den utrustning som finns bevarad under så lång tid som brandkåren har funnits, säger Peter Bergström.

– Så de ställer ut och visar upp sina föremål på parkeringsytan utanför museet och så kommer vi med den nuvarande utrustning som vi har med båtar, fordon och material som vi har tillgängliga.

Peter Bergström är nuvarande räddningschef för räddningstjänsten i Torsby och ser fram emot att få visa upp den teknikutveckling som varit i verksamheten under det senaste seklet.
Peter Bergström är nuvarande räddningschef för räddningstjänsten i Torsby och ser fram emot att få visa upp den teknikutveckling som varit i verksamheten under det senaste seklet. Foto: Dan Enwall

Det lär bli en härlig kontrast mellan gammalt och nytt, dåtid och modernt och Peter Bergström förklarar att det dessutom kommer vara en del tidigare brandmän närvarande.

– Det är roligt att allt finns samlat på lokstallet, sedan att det är hundra år som har gått visar att det finns mycket historia och att brandkåren började professionaliseras från en frivillighet till det som räddningstjänsten är idag och som bygger mycket mer på både teknik och utbildning. Så det är hundra år av professionell utveckling, kan man säga.

Varför skulle du säga att det är viktigt att ni visar upp det här?

– Vi är en del av kommunen och vi är till för dem som bor i kommunen, våra medborgare är ju med och betalar för sin säkerhet genom oss och vi vill gärna visa vad de får betalt för också. Och att vi också är en integrerad del av alla som bor och vistas i kommunen. Särskilt roligt är det att visa upp den teknikutveckling som varit genom åren.

Artikeltaggar

Peter BergströmRäddningstjänstenSamhälleTorsby

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.