Kommunalrådet Alexander Torin (M) minns mötet med Per Jonsén mycket väl.
– Jag håller med honom. Vi behöver bli bättre på att ta tillvara på älven, säger han.
Vid mötet i mars deltog kommunalråden Frida Pettersson (C) och Alexander Torin som är Moderaternas nya förstanamn i stället för Per-Samuel Nisser.
Krögarprofilen vill väcka liv i gamla hamnområdet mitt i stan: ”Ett toppläge!”– Ja, vi hade möte och jag håller med honom. Vi behöver bli bättre på att ta tillvara på älven som resurs och besöksanledning i stadskärnan. Jag tror vi kan ha mycket att vinna där. Men vi måste också hitta rätt sätt att få in det i arbetet med både översiktsplanen och fundera över hur vi ska jobba med vattenturismen i kommunen framåt, säger Alexander Torin (M).
Musik och dans invigde Älvpromenaden"Nu vänder vi staden mot vattnet"Går det att väva ihop detta med Älvpromenaden-projektet?
– Ja, mycket finns med i underlaget till det projektet. En intressant del är också det här med bryggor och båtplatser. Det vet vi efterfrågas och det är högt tryck på det. Det gäller att vi ser till att det finns möjlighet att bo i Karlstad och ha egen båt.
Skulle det rentav kunna bli självfinansierande om båtplatser ingick i en sådan här utveckling?
– Det är svårt att bedöma. Men det är ju inte bara kommunen som bestämmer utan det finns andra myndigheter som har synpunkter när vi driver projekt som är vattennära, säger Alexander Torin med hänvisning till den långdragna processen med ansökning om tillstånd att muddra i älven som pågått flera år.
En ny ansökan är på gång, som VF berättade i somras, men det väntas ta ytterligare några år innan den kan lämnas in till mark- och miljödomstolen.
Muddring i älven dröjer: ”Troligen inte före 2026”– Älven är speciell. Det är inte bara att dra igång, säger Alexander Torin.
Men ni gillar Per Jonséns idéer?
– Ja, men det är ju inte kommunen som ska driva de verksamheterna, som föreslås, utan det handlar också om att se till att det finns verksamhetsutövare som är villiga att ta risken och satsa.
– Jag tror att kommunen generellt, både när det gäller politiker och tjänstemän, är positiva till att utveckla. Men vi blir begränsade av nationell lagstiftning i ganska stor utsträckning. Till exempel vid Tullholmsviken. Där fanns det stöd i detaljplanen för bryggor, men det vi fick inte möjligheten att realisera, säger Alexander Torin med hänvisning till båtplatserna och en pir som inte fick strandskyddsdispens i mark- och miljödomstolen.
Stopp för bryggor i Tullholmsviken – kommunen överklagar domslutKajpromenad för 32 miljoner– Då kan man tänka att lagstiftaren behöver fundera över hur man väger intresset mellan kommunalt självstyre och miljölagstiftningen mot varandra.
Alexander Torin skulle gärna se att riksdagen ändrar förutsättningarna.
– Jag tror att kommunpolitiker generellt är väldigt goda på att bedöma sådana här frågor när den lokala befolkningen vill ha mer tillgång till vatten.