Hoppa till huvudinnehållet

Larsson (S) i förarsätet i Karlstad: ”Har redan sonderat terrängen”

Publicerad:
Linda Larsson (S) har redan inlett förhandlingarna för att efter tolv år kunna ta över makten i Karlstad.
Linda Larsson (S) har redan inlett förhandlingarna för att efter tolv år kunna ta över makten i Karlstad. Foto: HP Skoglund

Under torsdagen gjorde Linda Larsson (S) en första sondering till samtliga andra partier i Karlstad – utom SD. Ett maktskifte i residensstaden är inom räckhåll, tror hon:

– Vi har en väldigt stark förhandlingsposition.

Ja, en ökning med sju procentenheter och fyra fullmäktigemandat ger onekligen Karlstadssossarna bättre förutsättningar än 2018. Efter att det sista valdistriktet registrerats gjorde Linda Larsson på torsdagen en första runtringning till alla andra partier, utom SD.

– Det hade vi lovat, och det är genomfört. Vi ville stämma av vilka som är öppna för samarbete, om man stänger dörren för något annat parti och så vidare. Därefter har jag börjat prata lite mer ingående med ett par partier, och räknar med att fortsätta med det fram till början av nästa vecka.

Känslan? Den är positiv, menar Larsson:

– Vi är väldigt tacksamma att väljarna gett oss det här förtroendet och mandatet. Jag hoppas och tror att vi hittar en lösning där vi kan få igenom så mycket S-politik som möjligt, samtidigt som våra samarbetspartners också får utrymme för sin politik. Men det tar nog några veckor.

Alexander Torin (M) håller fortfarande dörrarna öppna till alla partier i Karlstadsfullmäktige.
Alexander Torin (M) håller fortfarande dörrarna öppna till alla partier i Karlstadsfullmäktige. Foto: Tommy Andersson

Alexander Torin (M) medger att möjligheterna för honom att få rollen som kommunstyrelseordförande har minskat drastiskt:

– Det är absolut så att S har ett starkare förhandlingsläge. Inom M här i Karlstad är vi glada att vi faktiskt gick framåt lite och gjorde ett bättre val än på riksnivå. Men vi får se hur det går. Vi har sagt att vi är beredda att prata med alla, utan undantag, och det står fast.

På förhand har främst C och MP nämnts som potentiella nya koalitionspartners till S, något som eventuellt försvåras av det faktum att Centern inte vill ingå i ett aktiv samverkan med V.

Frida Pettersson (C) hoppas kunna vara med i en styrande koalition. Den får dock inte innehålla varken SD eller V.
Frida Pettersson (C) hoppas kunna vara med i en styrande koalition. Den får dock inte innehålla varken SD eller V. Foto: Tommy Andersson

– Så är det. Vi delar visserligen ungefär samma grundvärderingar, men vi ligger allt för långt ifrån varandra i konkreta frågor som vi vill driva här i Karlstad. Men vi får se. Jag hoppas att vi upplevs som tillräckligt attraktiva och konstruktiva att vi kan bli en del av styret även fortsättningsvis, säger Frida Pettersson.

En möjlighet skulle kunna vara att gå fram med en koalition som styr i minoritet, exempelvis S, MP och C. De får 29 mandat. Då krävs bara att inte alla andra partier aktivt röstar mot deras budgetförslag.

– Jag utesluter inte att vi landar i ett minoritetsstyre. Bara vi hittar en framkomlig väg, säger Linda Larsson.

LISTA: Alla värmländska kommunerna där det kan bli maktskifteJonsson (S) vill undvika SD och de nya partierna: ”Inte realistiska”Olsson (M) vill skriva historia i Filipstad: ”Är inte omöjligt”

Artikeltaggar

Alexander TorinCenterpartietFrida NilssonKarlstadLinda LarssonMiljöpartietModeraternaMonika BubholzPolitikSocialdemokraternaVal 2022Vänsterpartiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.