Hoppa till huvudinnehållet

SD vinnare om ungdomarna fick bestämma – se hur dina skolkamrater röstade

Publicerad:

14 050 värmländska högstadie- och gymnasieelever på 39 olika skolor har gått till skolval – och nu är resultatet här.

Se i grafiken hur Sverige hade sett ut om ungdomarna fick bestämma.

Skolvalet arrangeras av MUFC (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) varje valår och 2022 var inget undantag. Det är ett sätt att förbereda elever på att rösta i ett demokratisk val.

Totalt deltog 39 skolor från 14 av Värmlands 16 kommuner (Hagfors och Årjäng finns inte med på listan), vilket innefattar 14 050 elever. Antalet röster som lämnades i skolvalet är 11 098 varav 9904 var giltiga.

Resultatet spretar mellan de olika skolorna, men en sak är klar. Hade Värmlands skolungdomar fått välja hade Sverigedemokraterna vunnit valet med 26,91 procent av rösterna – med Moderaterna tätt därefter på 24,58 procent.

Sämst stöd bland eleverna har Liberalerna med 3,58 procent och Miljöpartiet med 3,59 procent.

Arvika

Eda

Filipstad

Forshaga

Grums

Hammarö

Karlstad

Kil

Kristinehamn

Munkfors

Säffle

Storfors

Sunne

Torsby

Artikeltaggar

CenterpartietKristdemokraternaLiberalernaMiljöpartietModeraternaPolitikSamhälleSkola och utbildningSocialdemokraternaSverigedemokraternaVal 2022VänsterpartietVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.